Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η ζωή είναι… Μπενίνι

thumb
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι είναι από μόνος του ταινία. Και μάλιστα μπορεί να τη γράψει, να τη σκηνοθετήσει και να την ερμηνεύσει σε λιγότερο από 15 λεπτά, όπου κι αν βρίσκεται. Ακόμη και στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετέτρεψε την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε οne man show. Και τους παρευρισκόμενους, που δεν ήταν και λίγοι, σε ξεκαρδισμένους κομπάρσους μιας αλλιώτικης «Θείας Κωμωδίας».
«Μπουονασέρα πρίντσιπε» επιδοκίμαζε ο κόσμος, που του επιφύλαξε πριγκιπική υποδοχή.
Με αυτά που είδαμε κι ακούσαμε, ένα είναι σίγουρο: Ποτέ πια οι τελετές αγόρευσης δεν θα είναι οι ίδιες. «Θέλω να σας φιλήσω όλους στο στόμα. H καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά», είπε σε… άπταιστα ελληνικά ο Μπενίνι, ενώ δεν δίστασε να ανέβει πάνω στα έδρανα με ένα σάλτο.
Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κρίση, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αγάπη του για την Ελλάδα και τη συμπαράστασή του στους Έλληνες: «Κάθε φορά που περνάω πάνω από την Ελλάδα, με το αεροπλάνο, σκύβω με ευλάβεια. Ξέρω πως έχετε οικονομικά προβλήματα. Έχουμε κι εμείς. Μόνο που όλος ο κόσμος, εμείς, η Ευρώπη, οι άλλοι χρωστάνε στην Ελλάδα. Τα πάντα. Δεν είναι η Ελλάδα που χρωστάει».
Αφού πέταξε από πάνω του την τήβεννο γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, είχε… σκάσει, ο Ρομπέρτο Μπενίνι μίλησε για τοκογλύφους στην κρίση, αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Για τους τοκογλύφους, για τους οποίους ο Δάντης είχε προβλέψει από τον 13ο αιώνα ότι θα καταστρέψουν όλες τις οικονομίες του κόσμου, είπε: «Οι τοκογλύφοι δεν κερδίζουν χρήματα από τη δουλειά ή το μυαλό τους, αλλά εκμεταλλευόμενοι τους άλλους». Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ως «σύγχρονο Δάντη» και του αφιέρωσε ένα τμήμα του ΧΙ Άσματος με το οποίο έκλεισε την ομιλία του. «Σίγουρα έχει πάει στον παράδεισο, αν κι εγώ διαβάζω την κόλαση», κατέληξε.
Έκανε μια επίσκεψη - αστραπή στην Ελλάδα για ένα μόλις 24ωρο. Θα τον απολαύσουμε περισσότερο σύντομα στη μεγάλη οθόνη. Βλέπετε, ο 60χρονος κωμικός πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του αεικίνητου Γούντι Άλεν με τίτλο «To Rome With Love», τα γυρίσματα της οποίας συνεχίζονται – πού αλλού; – στη Ρώμη. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το Δεκαήμερο του Βοκάκιου και την commedia all’ italiana της δεκαετίας του ’60 και κλείνει το μάτι στην κλασική ταινία του Φελίνι «Dolce Vita». Όσον αφορά την υπόθεση, τέσσερις ιστορίες αγάπης εξελίσσονται στην «πιο ρομαντική πόλη του κόσμου», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Άλεν. Εκτός από τον Μπενίνι, παίζουν επίσης οι Πενέλοπε Κρουζ, Άλεκ Μπόλντουιν και Ορνέλα Μούτι.
Να είναι καλά ο Μπενίνι που ήρθε και έσκασε λίγο το χειλάκι μας. Μας χρωστάει, βέβαια, ένα φιλί.
to pontiki.gr