Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στα νησιά του Αιγαίου

Χάρη στον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, οι προβολές και τα σεμινάρια για κινηματογράφο, που γίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα μεταδίδονται από το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, ζωντανά και ταυτόχρονα, σε Χίο, Λήμνο, Σάμο, Σύρο, Ρόδο, Ικαρία, Άη Στράτη και Φούρνους.
Η διοργάνωση ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ.

Το «AegeanDocs», Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 12 Δεκεμβρίου και είναι θεματικό, με επίκεντρο εφέτος την Ιστορία αλλά και τις μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που διαμορφώνονται μέσα σε αυτήν.
«Μας ενδιαφέρει η Ιστορία με γιώτα κεφάλαιο, όπως εξίσου και το βλέμμα του σημερινού ανθρώπου στο παρελθόν και το παρόν, σε όλες τις δραστηριότητές του», δήλωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κώστας Σπυρόπουλος, δίνοντας το στίγμα των ταινιών.
Ανάμεσα σε πολλές βραβευμένες ταινίες, το «AegeanDocs» φέρνει σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «Global Syrian Day», που αποτελείται από συλλογή μικρού μήκους ταινιών από κινηματογραφιστές της Συρίας, που πήραν μέρος στις λαϊκές κινητοποιήσεις για δημοκρατία και ελευθερία, και με όπλο τους την κάμερα τεκμηρίωσαν τη δραματική περιδίνηση του συριακού λαού στην εμφύλια σύγκρουση.
Ήταν πολλοί σκηνοθέτες και παραγωγοί που έχασαν τη ζωή τους, όπως χιλιάδες πολίτες, και κάποιοι οδηγήθηκαν στις φυλακές. Τη συλλογή των έξι ταινιών με γενικό τίτλο «Global Syrian Day», έκαναν ο - επίσης Σύρος - σκηνοθέτης Όρουα Νιράμπια μαζί με τη σύζυγό του, παραγωγό Νταϊάνα ελ Τζειρούτνι.
Στο Διεθνές Φεστιβάλ προβάλλονται, επίσης, δύο ταινίες υποψήφιες για Όσκαρ 2014, το «Τhe second meeting» του Σέρβου σκηνοθέτη Ζέλικο Μίρκοβιτς και το «More than Honey» του Μάρκους Ιχμούφ, από την Ελβετία, καθώς και το βραβευμένο στο φεστιβάλ Σάντανς 2013, με τα βραβεία κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ, «Blood Brother» του Αμερικανού Στιβ Χούβερ, και το «Ψάχνοντας τον Sugarman» του Μαλίκ Μπεντζελούλ (Όσκαρ 2013), που παίζεται αυτή την περίοδο στις αίθουσες.
Ταινίες που απευθύνονται όχι μόνο σε σινεφίλ, αλλά και σε κάθε θεατή, είναι και οι ελληνικές, όπως η «Δημοκρατία, Ο δρόμος του Σταυρού», του Μ. Γκαστίν, το «Ένα βήμα μπροστά» του Δ. Αθυρίδη, η «Μακρόνησος» του Ηλ. Γιαννακάκη, «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασ. Λουλέ, το «Little Land», του Ν. Νταγιαντά, ο «Πάρβας- άγονη γραμμή» του Γερ. Ρήγα, «Οι Γαμπροί της Ζαχάρως -Sugar Town» του Κ. Τσακίρη.
Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει «μια ομπρέλα σειράς και άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων», είπε σήμερα ο Νάσος Γιακαλής, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στην παρουσίαση του προγράμματος, ανακοινώνοντας ότι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014.
«Τα νησιά είναι περίκλειστος γεωγραφικά χώρος και τον χειμώνα βιώνουν μια ιδιαίτερη κατάσταση, γι αυτό και η ζωντανή μετάδοση τέτοιου γεγονότος σπάει την απομόνωσή τους», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας.
Εκτός από την τεχνική υποστήριξή του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με καθημερινά απογευματινά σεμινάρια σε επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς λυκείων από τους επαγγελματίες σκηνοθέτες που έχουν προσκληθεί στο Φεστιβάλ: Δημήτρη Αθυρίδη, Βασίλη Λουλέ, Μάρκο Γκαστίν, Γεράσιμο Ρήγα, Έμμα Ντέηβι, και Ζέλικο Μίκροβιτς. Επιστημονικός υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο Γιάννης Σκοπετέας, λέκτορας Σεναριογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σύνθημα των διοργανωτών είναι «ολόκληρο το Αιγαίο μια αίθουσα κινηματογράφου και κινηματογραφικών συζητήσεων»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ