Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ευρωκοινοβούλιο: Kαταπέλτης για τον ρόλο της τρόικας στην κρίση

Έντονη κριτική στην τρόικα και στην Ευρωζώνη ασκείται στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα και τον ρόλο της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης, που κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως σημειώνεται τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά ούτε και την μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Επιπλέον, γίνεται λόγος για έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας.

Όπως τονίζεται σχετικά με την έλλειψη νομικής βάσης της τρόικας, δεν λήφθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (κράτη-μέλη) που έχουν πληγεί από την κρίση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης-πορίσματος, στην τρόικα χρεώνονται λάθη, δυσλειτουργίες και σοβαρές αστοχίες, όπως η βαθιά ύφεση, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά την δημοσιονομική προσαρμογή.


Ειδικά για την Ελλάδα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι μετά από πέντε αναθεωρήσεις του μνημονίου και εξαιτίας των ανεπαρκών αποτελεσμάτων χρειάστηκε και δεύτερο πρόγραμμα, ενώ αν και ο στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποτραπεί η χρεοκοπία, αυτό δεν επιτεύχθηκε. Ακόμη, αφήνονται αιχμές για την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο, σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί. Μάλιστα εκφράζεται η λύπη του Ευρωκοινοβουλίου για τις ενίοτε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις της τρόικας, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά και για την ανεπαρκή αντίληψη της πολιτικής αντίστασης για αλλαγές σε ορισμένα κράτη μέλη, ενώ αναφέρει ότι από το 2008 και μετά οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν.

Οι συντάκτες του πορίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, ζητούν αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και λιγότερη λιτότητα για τις χώρες σε μνημόνιο όπως η Ελλάδα, επειδή η ύφεση αποδείχτηκε πολύ μεγαλύτερη απ' όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Στο πόρισμα προτείνεται η Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (με στόχο την σταδιακή αποχώρηση του ΔΝΤ) και την αλλαγή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από το Eurogroup. Επιπλέον, προτείνεται η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και πιο συγκεκριμένα, η τρόικα να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τα τελευταία εμπειρικά δεδομένα από την επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην ύφεση, να υπάρχει περισσότερη λογοδοσία για τα μνημόνια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να ενημερώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στην τρόικα.

Το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το έργο της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει σχετική έρευνα, τον Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και τον Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), σύμφωνα με ανακοίνωση της εν λόγω επιτροπής.

Το κείμενο που κατατέθηκε, σύμφωνα με την Επιτροπή, επισημαίνει πως χρειάζονται επίσης βελτιώσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά κυρίως το σε ποιον «ανήκει» η ευθύνη για την διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων καθώς εάν δεν υπάρχει τέτοια απόδοση ευθυνών η εφαρμογή είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων λιγότερο θετικές.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στην Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.

Ενώπιον της επιτροπής θα μιλήσουν παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου). Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί κι επίσημα στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. Προγραμματίζονται επίσης και άλλες επαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

tvxs.gr/