Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νέο «χτύπημα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Έως και 300% αυξάνονται οι φόροι το 2014

Κακό ποδαρικό θα κάνει το νέο έτος στους εισοδηματίες ακινήτων αφού οι φόροι, αυξημένοι κατά 300% θα κάνουν δυναμική «είσοδο» το 2014. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ιδιοκτήτες που έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια θα βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη – έχουν, δεν έχουν- και αυτό έπειτα από τις αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του φόρου, θα φορολογούνται με ξεχωριστό συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Βέβαια, το μέτρο αυτό ευνοεί όσους φορολογούμενους έχουν συμπληρωματικό, και όχι μοναδικό, εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων πέραν του μισθού τους ή της σύνταξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν εισπράξει φέτος, ούτε πρόκειται να εισπράξουν τα ενοίκια, από το ακίνητο που έχουν νοικιασμένο, για να μη φορολογηθούν μπορούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους 11.000 ευρώ μόνο από ενοίκια θα πληρώσει το 2014 στην εφορία το ποσό των 1.100 ευρώ. Αν φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι το ποσό που θα πλήρωνε στην εφορία θα ήταν της τάξης των 320 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει αυξημένους φόρους κατά 275%.

Αντίθετα, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα από ενοίκια τόσο ευνοϊκότερο είναι το νέο σύστημα. Και αυτό διότι ο ανώτατος συντελεστής για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια ανέρχεται στο 33%, ενώ στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων ο ανώτατος συντελεστής φθάνει το 42%.

Υπενθυμίζεται ότι το ακαθάριστο ποσό εισοδήματος από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% εφόσον το εισόδημα αυτό προέρχεται από εκμίσθωση κατοικίας εμβαδού έως 300 τ.μ.

Αν το εισόδημα προέρχεται από εκμίσθωση κατοικίας εμβαδού άνω των 300 τ.μ. ή/και από επαγγελματική μίσθωση το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3%.



Koolnews.gr