Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Διατηρείται ο συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εστίαση για όλο το 2014

Τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση για έναν ακόμη χρόνο προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, το οποίο ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή. Σύμφωνα με τη διάταξη ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει στο 13% μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας που ζητούσε να επιστρέψει στο 23% από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η διατήρηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 13% για ένα ακόμη έτος αναμένεται να ωφελήσει τις επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, ενώ θα αποτρέψει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά που εκτιμάται ότι θα υπήρχαν με την επαναφορά του ΦΠΑ στο 23% από την Πρωτοχρονιά.
Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε εκφράσει αντιρρήσεις με το σκεπτικό πως αν παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% και το 2014 θα προκύψουν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τελικά η κυβέρνηση προχωρεί «μονομερώς» σε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά η διαπραγμάτευση για το «κενό» των εισπράξεων δεν έχει κλείσει. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου.
Διατηρείται ο συντελεστής ΦΠΑ 13% στην εστίαση για όλο το 2014
Ωστόσο η αγορά έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού από τότε που ξέσπασε η κρίση εκτιμάται ότι χάθηκαν 15,1 δισ. ευρώ. Ποσό αστρονομικό και συνάμα αποκαλυπτικό ως προς το μέγεθος των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει τα δημοσιονομικά μέτρα και η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης.

imerisia.gr