Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Οι έξι πιο τρελές προβλέψεις για το 2014 και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας

Στη σφαίρα των παγκόσμιων αγορών, υπάρχει μία σειρά γεγονότων που θεωρούνται πολύ πιθανά να συμβούν το 2014 και είναι ήδη προεξοφλημένα από τους περισσότερους αναλυτές. Όπως για παράδειγμα, το ότι η Fed θα προχωρήσει και σε νέα μείωση του... μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά θα κρατήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα αντέξει και το ότι η Γαλλία θα ανακοινώσει νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Marketwatch, Matthew Lynn, που δεν έχει προβλέψει κανείς και που θα προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη τόσο στους επενδυτές όσο και στους αναλυτές.

Bitcoin για συναλλαγές έκπληξη

Μέσα στο 2013 το εικονικό νόμισμα απασχόλησε έντονα τους επενδυτές χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το αν θα τελικά θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως νόμιμο μέσο συναλλαγής και αν οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες θα το συμπεριλάβουν στις αγοραπωλησίες τους. Αυτό που φημολογείται για το 2014 είναι ότι το ψηφιακό νόμισμα θα κάνει την έκπληξη σε συνεργασία με τον OPEC, τον οργανισμό εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Το πετρέλαιο ως γνωστόν αποτιμάται σε δολάρια, όμως ιδιαίτερης σημασίας χώρες όπως το Ιραν, η Αλγερία ή η Ανγκόλα δεν είναι και τόσο "φιλικές" ως προς το αμερικάνικό νόμισμα και συνεχώς ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν το δολάριο. Αν κατοχυρωθεί το bitcoin ως επίσημο μέσο συναλλαγών τότε τίποτα δεν αποκλείεται.

Apple και Sony εν τη ενώσει

Έχει περάσει σχεδόν μια γενιά από όταν η Sony ήταν η εταιρεία που κατασκεύαζε τα πιο "cool" και έξυπνα gadgets που όλοι επιθυμούσαν. Στη θέση της σήμερα βρίσκεται η Apple, η οποία όμως κατά πολλούς έχει αρχίσει να "στερεύει" από καινοτόμες ιδέες και χρειάζεται κάτι "μεγάλο" για να επαναπροσδιορίσει την ηγετική της θέση στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό ένα ενδεχόμενο deal με την Sony θα μπορούσε να της προσφέρει την επιπλέον τεχνογνωσία που θα ανοίξει το δρόμο για πιο "έξυπνα" ρολόγια, τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές. Με την αποτίμηση της Sony να υπολογίζεται πλέον περίπου στα 18 δισ. δολάρια ένα τέτοιο deal θα ήταν πολύ πιθανό να συμβεί μέσα στο 2014.

Γαλλία εναντίον Συρίας;

Η οικονομία της Γαλλίας έχει μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται σημαντικές και βαριές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ. Κάτι που συνηθίζουν να κάνουν χώρες που θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα τους, είναι να ξεκινούν...πολέμους.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δείξει ότι είναι ένας εξαιρετικά πολεμοχαρής ηγέτης αν και φαίνεται ήπιος, μετά την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

'Ετσι ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να εισβάλλει στη Συρία, αναλαμβάνοντας τη "βρώμικη δουλειά" που αποφεύγουν άλλες μεγάλες χώρες.

Η Ιταλία θα αναδιαρθρώσει τα χρέη της

Η Ιταλία είναι γνωστή ως μια χώρα με υψηλό πληθωρισμό. Όχι πια. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε μόλις 0,6% το Νοέμβριο, χαμηλότερα από ότι στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή ακόμη και τη Γερμανία.. Αλλά είναι επίσης μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στον κόσμο - στο 126% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του έτους, η Ιταλία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναδιαρθρώσει το χρέος της, με νέες αγορές ομολόγων, που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Νότια Αφρική και η κρίση των αναδυόμενων αγορών

Η Νότια Αφρική έγινε το "S" στις χώρες BRICS, μαζί με την ταχέως αναπτυσσόμενη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Όμως, με το νόμισμά της, το rand να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με το διογκούμενο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα, και με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, δεν μπορεί να είναι μέλος των BRICS. Για αυτό είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2014, οι παγκόσμιοι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν τη Νότια Αφρική και η χώρα να βρεθεί σε δεινή οικονομική κρίση - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύτερο ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές.

H Ευρώπη σε νέα κρίση

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βρίσκουν τελείως αδιάφορες τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά οι εκλογές του 2014 θα είναι διαφορετικές και αν δεν εκλεχθούν κόμματα που υποστηρίζουν ανοικτά τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΕ, αλλά πολέμιοί της τότε δεν θα ήταν απίθανο το πάγωμα των προϋπολογισμών των χωρών - μελών, η αλλαγή της νομοθεσίας, και το βέτο στο διορισμό των Επιτρόπων. Ισως μετά τις εκλογές, η ΕΕ να βρεθεί αντιμέτωπη με συνταγματική κρίση - και το νόμισμα θα είναι το πρώτο θύμα αυτή της κρίσης.


πηγη : pestanea