Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πώς να μείνετε αισιόδοξοι σε μίζερους καιρούς

Στην τελευταία σκηνή του Life of Brian των Monty Python, ένα μάτσο εσταυρωμένοι καταλήγουν να τραγουδούν χαρμόσυνα, παρά το μαρτύριό τους, “Always look at the bright side of life” σε μία ύστατη, σχεδόν σουρεάλ προσπάθεια να δουν τα πράγματα διαφορετικά. Άραγε πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε στην σημερινή Ελλάδα αυτόν τον σκοπό και να τον κάνουμε πράξη στην καθημερινότητά μας, την στιγμή που η μιζέρια και η απαισιοδοξία είναι διάχυτη γύρω μας;


Πώς μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά την κακή μας ψυχολογία και να δούμε τα πράγματα με περισσότερη ελπίδα και λιγότερη γκρίνια; Ποια εφόδια θα χρειαστούμε; Πώς άραγε θα μπορούσε η ζωή να γίνει (ξανά) ωραία για εμάς;

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο στήριξης. «Για να μπορέσει κάποιος να βγει νικητής από μια άσχημη περίοδο πρέπει να δει ποιους ανθρώπους έχει γύρω του, αν υπάρχουν σχέσεις φιλικές, γερές. Να δει ποιες είναι γενικότερα οι σχέσεις του στην ζωή και πόσο ευχαριστημένος είναι από αυτές», σημειώνει η κ. Μαρία Σαράντη, Κλινική Ψυχολόγος και προσθέτει: «Το άλλος σκέλος που έχει μεγάλη σημασία είναι η ψυχική ωριμότητα. Όσο πιο ψυχικά ακέραιος είναι κάποιος, τόσο πιο αναίμακτα ξεπερνά τους δύσκολους καιρούς.

Επίσης, η δημιουργικότητα ενός ατόμου παίζει μεγάλο ρόλο στο πως θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση». Η δημιουργικότητα αυτή, μπορεί να πηγάζει για παράδειγμα από την εργασία του ή κάποιο χόμπι δημιουργικής φύσης είτε από τα παιδιά και την εξέλιξή τους.

Γνώθι σ’ αυτόν και αισιοδοξία

«Όσο πιο καλή σχέση έχει κανείς με τον εαυτό του, τόσο καλύτερα θα διαχειριστεί τις δυσκολίες που έρχονται. ‘Καλή σχέση’ σημαίνει ακούω τα συναισθήματά μου, δεν τα καταπιέζω, δεν κρίνω τον εαυτό μου συνέχεια, είμαι σε μια συμμαχία εσωτερική με αυτόν και παραμένω ψύχραιμος», επισημαίνει η κ. Σαράντη. Όμως όλα τα παραπάνω, προϋποθέτουν και ένα σημαντικό ‘χάρισμα’, την αισιοδοξία. Όταν «πιανόμαστε» από αυτήν, τόσο μεγαλώνει και η ελπίδα μέσα μας. «Ο καθένας μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θετικά τα οποία συμβαίνουν στη ζωή του και όχι στα αρνητικά. Να μπορέσει να αναγνωρίσει τη θετική πλευρά των πραγμάτων και συνάμα να μην κάνει αρνητικά σενάρια για το μέλλον. Θα πρέπει να παίρνει την κάθε ημέρα λίγο-λίγο, σε δύσκολους καιρούς θέλουμε μια ημέρα την φορά, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις δύσκολες συνθήκες», τονίζει η κ. Σαράντη.

Από την πλευρά της η κ. Τζιλ Δούκα εισηγήτρια και αντιπρόεδρος της Uniqueness Development Group, στέκεται στο ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι θα πρέπει να συνειδητοποιούμε αυτά που έχουμε, τα οποία είναι το άλφα και το ωμέγα. «Και μόνο το γεγονός ότι αναπνέουμε, ότι μπορούμε να περπατάμε, να βλέπουμε αυτόν τον υπέροχο ήλιο και την θάλασσα, όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα είναι εκείνα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά. Ο τρόπος με τον οποίο τα βλέπουμε, καθορίζει την εμπειρία που έχουμε στην ζωή και όχι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε», αναφέρει σχετικά.

Πηγή: www.in2life.gr