Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Έπιασε τον δύσκολο στόχο της αύξησης κεφαλαίου η Τράπεζα Δωδεκανήσου. Παίζονταν πολλά...

Παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες μεριδιούχους συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολόγησε τα στοιχεία που προσκόμισαν οι έξι τράπεζες που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης και έδωσε άτυπη παράταση μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Η προθεσμία συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% έληξε στις 22 Νοεμβρίου για τις έξι συνεταιριστικές που εμφάνιζαν κεφαλαιακό έλλειμμα - από τις 13 συνολικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξέταση των φακέλων κάθε τράπεζας προκύπτει πως μόνο δύο εξ αυτών κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ποσά, ενώ μία βρίσκεται πραγματικά στο όριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπόλοιπες τρεις συνεταιριστικές αν και συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που αναζητούσαν δεν κατόρθωσαν να “πιάσουν” το στόχο του 9%.
Πριν όμως οδηγηθούν σε "λουκέτο", οι εν λόγω τράπεζες έχουν μία ακόμη ευκαιρία να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Οι ενδείξεις, ωστόσο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς παρά τις εκτιμήσεις που θέλουν ακόμη και τους "ουραγούς" της διαδικασίας να έχουν συγκεντρώσει σημαντικό μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων, τίποτα δεν προδικάζει ότι και οι έξι τράπεζες θα περάσουν “αλώβητες” τη δοκιμασία.
Όπως σημειώνεται αρμοδίως, οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν θέσει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, ένα θέμα που, εξάλλου, έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η αλλαγή του ανώτατου ορίου κατοχής μετοχικού μεριδίου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 2%, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου. Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία σημειώνουν ότι η αλλαγή του πλαισίου είναι θέμα χρόνου, αν και όλα εξαρτώνται από την ΤτΕ και τα συναρμόδια υπουργεία, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σαφές για τις Αρχές, αν μία τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων.
Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι η συνεταιριστική που έχει συγκεντρώσει με... σιγουριά τα απαιτούμενα κεφάλαια, ενώ μία εκ των Δωδεκανήσου και Ηπείρου έχει πιάσει το στόχο και η άλλη είναι στο όριο. Αυτές που υπολείπονται του στόχου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και άρα ενδέχεται να οδηγηθούν σε εξυγίανση είναι οι Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας και Σερρών.
Τι θα γίνει όμως με όσες δεν τα καταφέρουν, είτε από αυτές τις έξι, είτε από τις υπόλοιπες που θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους θέση;
Θα ακολουθηθεί η γνωστή μέχρι σήμερα διαδικασία εξυγίανσης, με τις καταθέσεις και τα υγιή στοιχεία της τράπεζας να μεταφέρονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Υπεύθυνα για την εξυγίανση είναι τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ η ΤτΕ, ως εποπτική Αρχή, θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αναλόγως των συνθηκών να εξεταστούν και ορισμένες προτάσεις συγχώνευσης συνεταιριστικών τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αλλά και ότι οι μεριδιούχοι θα αναλάβουν το βάρος, καθώς θα πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση της τράπεζας για να πάρουν πίσω μέρος του κεφαλαίου τους, στην περίπτωση, βέβαια, που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι θετικό.
Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικός για τις τοπικές κοινωνίες. Με 163 καταστήματα (συν 25 της Πανελλήνιας), καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ και ενεργητικό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, οι συνεταιριστικές αποτελούν σημαντικό κομμάτι για τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για τα νοικοκυριά της περιφέρειας.

Πηγή: rodosalarm.gr