Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Λίστα Forbes: Η κρίση γεννάει κροίσους

Τρεις Έλληνες ανάμεσα τους

Ανέγγιχτοι από την οικονομική κρίση είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη οι οποίοι συνεχίζουν να γιγαντώνουν τις περιουσίες τους.
Αυξήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς η σχετική λίστα που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το περιοδικό "Forbes" περιλαμβάνει πλέον 1.426 ονόματα, 210 περισσότερα από πέρυσι, που προέρχονται από 42 διαφορετικές χώρες.
Συνοπτικά. Φέτος έχουμε 210 νέους δισεκατομμυριούχους από 42 χώρες, οχτώ πέθαναν, 60 έχασαν λεφτά και βγήκαν από τη λίστα, ενώ οι θηλυκού γένους εκπρόσωποι αυξήθηκαν από 104 σε 138
Η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 5,4 τρισ. από 4,6 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για ποσό που φτάνει (σχεδόν) το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, (η τρίτη ισχυρότερη οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο).

Το περιοδικό εντόπισε τρεις Έλληνες δισεκατομμυριούχους
Πρόκειται για τον Σπύρο Λάτση και την οικογένειά του, που εμφανίζουν περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη με 2,7 δισ. δολάρια και το Φίλιππο Νιάρχο με 2,6 δισ. δολάρια.
Όπως γράφει το Forbes, ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Σπύρος Λάτσης ανέκαμψε, έπειτα από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Οι μετοχές των εταιρειών του, EFG International, Lamda Development και ΕΛΠΕ σημείωσαν άνοδο το 2012.
Ο ίδιος μεταβίβασε μετοχές της Eurobank αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων σε 9 νεότερα μέλη της οικογένειας και στο ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Ο Σπ. Λάτσης έχει πάρει τρία πτυχία από το London School of Economics και έχει μια θέση στο Δ.Σ. του Institute of Advanced Studies του Princeton.

News247