Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Προχωρά η συνεργασία για την αγορά πλοίου

Κανονικά προχωρά το εγχείρημα της δημιουργίας διαδημοτικής εταιρείας μεταξύ των δήμων Τήλου, Νισύρου και Αστυπάλαιας για την αγορά ταχύπλοου πλοίου μέσω του ΕΣΠΑ. Το πλοίο αυτό πρόκειται να καλύπτει τις ανάγκες της ενδοσυγκοινωνίας των μικρών νησιών, ενώ σε δεύτερο επίπεδο αναμένεται να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη. Στο μεταξύ, έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον και από άλλους νησιωτικούς δήμους να συμμετάσχουν στην εταιρεία και αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν διερευνητικές επαφές. Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά αναφέρει ότι...

έχει ήδη ανατεθεί στα ναυπηγεία η κατάθεση σχεδίων για ένα πλοίο το οποίο να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όλων των νησιών.

«Το εγχείρημα προχωράει κανονικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον κ. Καρακωνσταντίνου και τον κ. Κονταράτο, ενώ υπάρχουν και άλλα νησιά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδημοτική εταιρεία. Δεν μπορώ τώρα να αναφέρω ποιοι συγκεκριμένοι δήμοι ενδιαφέρονται.
Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας δεν έχουμε τίποτε άλλο να περιμένουμε. Έχουμε ήδη έλθει σε επαφή με τα ναυπηγεία και έχουμε ζητήσει να μας ετοιμάσουν τα σχέδια του πλοίου», ανέφερε η κ. Μαρία Καμμά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αστυπάλαιας,  Πανορμίτης Κονταράτος επισημαίνει ότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλισθεί ότι το νέο πλοίο θα μπορεί να εξυπηρετεί το νησί, όπου επικρατούν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το σχέδιο της δημιουργίας της διαδημοτικής εταιρείας είναι φιλόδοξο. Είναι όμως και η τελευταία μας ελπίδα να δώσουμε ανάσα στα νησιά μας, να τους δώσουμε μία προοπτική ανάπτυξης, είναι η τελευταία ευκαιρία να μη νιώθουμε αποκομμένοι.
Εκείνο που προέχει για εμάς είναι το πλοίο που θα αγοράσουμε να είναι αξιόπλοο ακόμη και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις θάλασσές μας. Βρισκόμαστε λοιπόν σε συζητήσεις και εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους. Σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε με κλειστά τα μάτια. Θα πρέπει πάνω απ΄ όλα να διερευνήσουμε αν η συμμετοχή μας στη ναυτιλιακή εταιρεία διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων της Αστυπάλαιας».
Ο κ. Κονταράτος συμπληρώνει ότι καλό θα ήταν να ενωθούν όλοι οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, καθώς θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.
«Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν διάσπαρτες δημοτικές ναυτιλιακές εταιρείες. Αν δημιουργηθεί μία μόνο με το σύνολο των μικρών νησιών να συμμετέχουν στο μετοχικό του κεφάλαιο θα ήταν πολύ προτιμότερο. Αν γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ η αγορά ενός πλοίου θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το να  προσπαθεί καθένας ξεχωριστά», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας.
Το επόμενο βήμα στην όλη διαδικασία είναι να αγοράσουν οι δήμοι που θα συμμετάσχουν στην εταιρεία μετοχές της υφιστάμενης ναυτιλιακής Τήλου, σημειώνει ο κ. Νίκος Καρακωνσταντίνου, δήμαρχος Νισύρου, ο οποίος αναφέρει επίσης ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί την ύστατη προσπάθεια στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και την ανάπτυξη των μικρών νησιών.
Πιο αναλυτικά ο κ. Καρακωνσταντίνου είπε: «Αυτή η διαδημοτική σύμπραξη έχει ως κύριο γνώμονα την ενίσχυση της ενδοσυγκοινωνίας και αποσκοπεί επίσης στο τουριστικό όφελος. Θα πρέπει να συμμετέχουμε στην υφιστάμενη εταιρεία, αγοράζοντας μετοχές. Ακόμη βέβαια δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό της συμμετοχής μας. Αυτό θα το ξεκαθαρίσουμε το επόμενο διάστημα και φαντάζομαι πως ο δήμος της Τήλου θα έχει το μεγαλύτερο. Το επόμενο βήμα είναι συνεπώς να αγορασθούν οι μετοχές, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη διεκδίκηση της χρηματοδότησης του πλοίου μέσω του ΕΣΠΑ. Η σύμπραξη είναι σε καλό δρόμο, εύχομαι να έχει ένα αίσιο τέλος το εγχείρημα».

Η ΔΡΑΣΙΣ