Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

"300 χρόνια πίσω η παγκόσμια οικονομία με την απόφαση για Κύπρο"

Για περίπου 6 "ψωροδισεκατομμύρια" ευρώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε κίνδυνο την ευρωζώνη, ακόμη και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην τραπεζίτης και αναλυτής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής για το Money Morning, Μάρτιν Χάτσινσον.
"Ο κίνδυνος αυτός περιστρέφεται γύρω από κάτι τόσο απλό όσο η εμπιστοσύνη.
Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα υποκατάστατο για την πίστη ότι οι καταθέσεις σου είναι ασφαλείς και μόλις 'παραβιασθεί' αυτή η λεπτή γραμμή είναι σχεδόν αδύνατο να επιδιορθωθεί η ζημιά. Τώρα οι αποταμιευτές στην Ισπανία, την Ιταλία και οπουδήποτε αλλού στην ευρωζώνη θα αναρωτιούνται για την ασφάλεια των δικών τους καταθέσεων", αναφέρει ο Χάτσινσον.
Ο αναλυτής χαρακτηρίζει εξόχως βλακώδη την απόφαση του Eurogroup, ακόμα και για τα μέτρα της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερη "τρύπα" του συγκεκριμένου σχεδίου διάσωσης της χώρας όχι το ότι και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν εκθρέψει ένα παρόμοιο τραπεζικό σύστημα ούτε την έκρηξη οργής των Ρώσων και του Βλ. Πούτιν, αλλά την απώλεια της ίδιας της εμπιστοσύνης για την εγγύηση των καταθέσεων.
Όπως αναφέρει η εγγύηση των καταθέσεων "εφευρέθηκε" κατά τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ προκειμένου οι αποταμιευτές να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο η εμπιστοσύνη αυτή είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς η αναλογία διακρατούμενων χρεωγράφων και περιουσιακών αξιών προς τα κεφάλαια τους είναι σε επικίνδυνα προς το αρνητικό επίπεδο, ακόμη και μετά τις απομοχλεύσεις που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008.
Έτσι, σύμφωνα με τον Χάτσινσον, οι καταθέτες, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών, λόγω των υψηλών επιπέδων μόχλευσης, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αμφιβολίες για την κρατική εγγύηση των καταθέσεών τους, μία εξέλιξη που μπορεί να είναι καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία και να την στείλει 300 χρόνια πίσω, με τους μικροαποταμιευτές να αποσύρουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες για να τις φυλάξουν στα σπίτια τους.
"Εάν οι αποταμιευτές δεν έχουν πλέον ένα αξιόπιστο μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά του, θα έχουμε διαγράψει τη χρηματοοικονομική επανάσταση των τελευταίων 300 χρόνων και θα επιστρέψουμε σε έναν κόσμο όπου ο κόσμος θα θάβει τον πλούτο του στον κήπο του. Αυτό, φυσικά, θα καταστρέψει και τις μικρές επιχειρήσεις. Η χρηματοοικονομική ροή θα στερέψει ολωσδιόλου", καταλήγει ο αναλυτής.
Για τον Χάντσισον η λύση είναι να επιβάλλουν στις τράπεζες που θέλουν να προσελκύσουν επενδύσεις να διατηρούν μία αναλογία το πολύ 4 - 5 δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία για κάθε 1 δολάριο κεφαλαίου και να επιστρέψουμε στον κανόνα του χρυσού.

emea.gr