Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Προκήρυξη ενίσχυσης των επιχειρήσεων στα μικρά νησιά

Αναβάθμιση του τουρισμού

Μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προκήρυξη για ενίσχυση και στήριξη επιχειρήσεων που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του τουρισμού. Η προκήρυξη θα αναφέρεται σε δράση η οποία θα υλοποιηθεί από συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τουρισμού και η οποία θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Η προκήρυξη θα απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις κάθε είδους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή/και θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε αυτόν. Τα κονδύλια  θα παρέχονται σε μορφή δανείου και θα κυμαίνονται μεταξύ των 10.000 ευρώ εώς 30.000 ευρώ. Οι όροι των δανείων θα είναι αρκετά ευνοϊκοί εώς εξαιρετικοί ειδικά για τα μικρά νησιά όπου οι κάτοικοι τους δεν φτάνουν τους 3.100. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Τα δάνεια θα παρέχονται σε αυτούς που ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν, ανακαινίσουν, βελτιώσουν αισθητικά ήκαι να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες στις επιχειρήσεις τους.  Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις επιχειρήσεις που σκοπός του θα είναι η αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προϊόντος που θα προσφέρουν. Ενδεικτικά στην ανανέωση του εξοπλισμού, τη διαμόρφωση ή και αναβάθμιση είτε εσωτερικών είτε εξωτερικών χώρων, βελτίωση των χώρων υποδοχής των τουριστών, δημιουργία πρατηρίων πώλησης τοπικών προϊόντων κ.α.
Αναμένοντας την επόμενη τουριστική περίοδο τα υπουργεία σκοπεύουν από κοινού να απλουστεύσουν τις διαδικασίες και το ταχύτερο δυνατό να δοθούν τα δάνεια για τις επενδυτικές δαπάνες του συνόλου των μικρών επιχειρήσεων στα νησιά, περιλαμβάνοντας ακόμη και αυτές που δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων. Η παροχή δανείων προς βελτίωση/εκσυγχρονισμό των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων με τον τουρισμό στα νησιά   προβλέπεται να γίνει,όσο δύναται, με απλοποιημένες διαδικασίες χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Ακόμη εντός του σχεδίου της συγκεκριμένης δράσης μπορούν να ενταχθούν νέες όσο και ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις.