Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η κατανομή πλούτου στην ευρωζώνη

Το Ευρωσύστημα έχει εργαστεί για πολλά χρόνια τώρα σε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα, που ονομάζεται Household Finance and Consumption Network (HFCN). Τα στοιχεία θα δημοσιευθούν σύντομα.
Η Bundesbank πριν από λίγες ημέρες έδωσε μια συνέντευξη Τύπου για κάποια από τα αποτελέσματα της γερμανικής έρευνας. Η παρουσίαση από τους Heinz Herrmann και Ulf von Kalckreuth, τους δύο ερευνητές της Bundesbank που διεξήγαν την έρευνα, παρουσιάζει σειρά ενδιαφερόντων ιδεών. Η πιο ενδιαφέρουσα αλλά επίσης και αμφιλεγόμενη, θα είναι σίγουρα η κατανομή πλούτου μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ξεχωρίζουν κάποια αποτελέσματα. Πρώτον, ο μέσος πλούτος στη Γερμανία είναι χαμηλότερος από αυτόν στη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Οι γερμανικές στατιστικές ωστόσο εμφανίζονται διαφορετικές όταν δεν περιλαμβάνουν την Ανατολική Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, ο μέσος πλούτος είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τη Γαλλία αλλά παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με την Ισπανία και την Αυστρία.

Δεύτερον, η κατανομή πλούτου στη Γερμανία φαίνεται να είναι πιο άνιση από ό,τι θεωρούσαν οι άλλες χώρες. Το μέσο νοικοκυριό, έχει μια καθαρή περιουσία ύψους 51.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει μόνο ένα τέταρτο από τη μέση καθαρή περιουσία, και έρχεται σε αντίθεση με τα πολύ πλουσιότερα μέσα νοικοκυριά  στη Γαλλία και τα περίπου τρεις φορές πλουσιότερα νοικοκυριά στην Ισπανία και την Ιταλία.

Τρίτον, η χαμηλή καθαρή περιουσία στη Γερμανία συσχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικίας στη Γερμανία. Μόνο το 44% των γερμανικών νοικοκυριών διαθέτει διαμερίσματα δικά του. Ωστόσο, φαίνεται ότι  η αγορά ενός διαμερίσματος είναι ένας κεντρικός παράγοντας για αποταμίευση.

Αυτό αφήνει πολλά σημαντικά ερωτήματα. Γιατί τα προφανώς υψηλά ποσοστά αποταμίευσης στη Γερμανία και η υψηλή μακροοικονομική αποταμίευση δεν μεταφράζεται σε υψηλό πλούτο; Είναι η υψηλή αποταμίευση κατάλληλη για να επιτρέψει στα γερμανικά νοικοκυριά να συσσωρεύσουν πλούτο για να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με το Νότο της Ευρώπης; Είναι ο κύριος λόγος για τα νοικοκυριά με χαμηλό πλούτο, η συσσώρευση αποταμίευσης σε επιχειρήσεις των οποίων η ιδιοκτησία είναι περισσότερο συγκεντρωμένη; Πόσο έχει υποχωρήσει ο πλούτος στα χρόνια πριν από την αρχική διεξαγωγή της έρευνας εξαιτίας της πτώσης στις αγορές ακινήτων στη Νότια Ευρώπη. Η HFCN προσφέρει μια πλούσια ερευνητική ατζέντα.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1053-wealth-distribution-in-the-eurozone/#.UU2L71e85FI



Πηγή:www.capital.gr