Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους των νησιών για τον υποβαθμισμένο τομέα υγείας

Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στα νησιά, πολλά εκ των οποίων έχουν μείνει χωρίς γιατρός.
Από σύμπτωση ακόμη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα στα μικρονήσια, δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Στάθης Κουσουρνάς, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα.

Η απαξίωση και η συνεχής υποβάθμιση της υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ήταν από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ και όπως τόνισε ο κ. Κουσουρνάς, η κατάσταση που επικρατεί είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα, πολλοί δήμαρχοι εκφράζοντας την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας, επεσήμαναν στη συνεδρίαση ότι πολλά νησιά έχουν γυρίσει πίσω στη δεκαετία του 1970.
«Στην ΠΕΔ συζητήσαμε το θέμα της υγείας στα νησιά μας, διότι φαίνεται ότι η κατάσταση στα μικρά, μεσαία και μεγάλα νησιά είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι γυρίσαμε πίσω στη δεκαετία του 1970 και πρώτη φορά στα μικρονήσια δεν έχουμε ούτε ένα γιατρό και αν μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα είναι από σύμπτωση. Είναι πια εθνική ανάγκη όπως είπα και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Υγείας να στρέψει την προσοχή του στον νησιώτικο χώρο, ενώ η ΠΕΔ καλύπτει τον δήμαρχο Τήνου για τις μηνύσεις που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου διότι κινδυνεύει η υγεία σε αυτό το νησί» τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.
Επίσης, αναφερόμενος στις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα υπογράμμισε την απόφαση που συμπεριελήφθη στο τελικό ψήφισμά της, μετά από παρέμβασή του για την άμεση οικονομική στήριξη της κυβέρνησης στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και της Ψερίμου.
«Στην ΚΕΔΕ πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις και στο ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της συμπεριλήφθησαν τα ζητήματα που έθεσα με παρέμβαση μου στις εργασίες της. Περιέγραψα την κατάσταση που επικρατεί μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν και στο ψήφισμα συμπεριελήφθηκε η απόφαση να υπάρξει άμεση οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και της Ψερίμου τόσο για τις υποδομές, όσο και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε τα ακόλουθα
«Επίσης, η ΚΕΔΕ διαμαρτύρεται που για ακόμη μία φορά στον προϋπολογισμό οι μειώσεις προς τους Δήμους την τελευταία τετραετία φτάνουν το 60% των ΚΑΠ. Είναι τραγικό η Αυτοδιοίκηση να δέχεται τόσο μεγάλες μειώσεις.Μετά από αυτό ζητάμε στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης η Ε.Ε.Τ.Α, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων από τους Δήμους».

Πρόοδος