Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ισχυρό "λόμπι" ορισμένων χωρών της Ε.Ε. σχεδιάζουν Γάλλοι και Γερμανοί

Από το "παράθυρο” σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, Γάλλοι και Γερμανοί, καθώς βλέποντας ότι δεν θα καταφέρουν άμεσες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις 27 χώρες, σχεδιάζουν να κάνουν ένα μικρό ισχυρό “λόμπι” με 7-8 χώρες που θέλουν τις αλλαγές. 
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters, το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί προβλέπει ότι θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν συμφωνία με συγκεκριμένο αριθμό χωρών για να εξασφαλιστεί σε αυτές βαθύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική ενοποίηση.
Το πρακτορείο μιλάει για “τολμηρά μέτρα” που προβλέπουν είτε συμφωνία μόνο ορισμένων χωρών, είτε συμφωνία εκτός της Συνθήκης της ΕΕ, με ένα ισχυρό πυρήνα χωρών. 
“Οι Γερμανοί έχουν κάνει μέχρι το μυαλό τους. Θέλουν να αλλάξει η Συνθήκη και κάνουν ό,τι μπορούν για να πιέσουν”, τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο. 
Τα δύο μοντέλα
Γαλλία και Γερμανία διερευνούν τουλάχιστον δύο μοντέλα για την ταχύτερη ολοκλήρωση μεταξύ περιορισμένου αριθμού χωρών της ευρωζώνης.
Το ένα είναι με βάση τη Σένγκεν, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι μια καθαρά γαλλο-γερμανική συμφωνία την οποία θα μπορούσαν να προσυπογράψουν όσες χώρες θέλουν. 
Ανάλογο δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδα ανέφερε ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί επεξεργάζονται ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο καθορίζει τα εθνικά όρια του χρέους και θα μπορούσε να υπογραφεί μόνοι από έναν αριθμό χωρών της ευρωζώνης.
24h NewsRoom