Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Οι Κάτοικοι Είναι Μέτοχοι Αιολικού Πάρκου στη Δανία, με Θετικά Αποτελέσματα

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην πόλη Middelgrunden επέτρεψε στους κατοίκους της να γίνουν συνιδιοκτήτες του αιολικού πάρκου που κατασκευάστηκε, το οποίο αποτελείται από 20 ανεμογεννήτριες και μπορεί να τροφοδοτήσει 40.000 νοικοκυριά.
Η ιδέα για το πάρκο ξεκίνησε το 1993 και στη συνέχεια έγιναν διαβουλεύσεις με τους κατοίκους και με διάφορες ΜΚΟ για το που και το πώς θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν μετοχές στο πάρκο στους πολίτες και το έργο ολοκληρώθηκε το 2000.
Ως μέτοχος, αγόραζε κανείς μια μετοχή έναντι 571 ευρώ και λαμβάνει επιστροφή 80 ευρώ κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει έναν δείκτη επιστροφών της τάξης του 14-15%. Πλέον, οι κάτοικοι έχουν πάρει πίσω τα λεφτά τους και αποκομίζουν κέρδη από το αιολικό πάρκο, με αποτέλεσμα να είναι άκρως ικανοποιημένοι από την λειτουργία του.
Το συνολικό κόστος του έργου ήταν 48 εκατ. ευρώ και υπάρχουν 8.856 μέτοχοι, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να μεταπωλούν τις μετοχές τους. Κατασκευάστρια εταιρεία και κάτοχος των μισών μετοχών είναι η εταιρεία DONG, ιδιαίτερα γνωστή στη Δανία.
Στην συγκεκριμένη χώρα, μοντέλα κοινής ιδιοκτησίας, όπως το συγκεκριμένο, χρησιμοποιούνται με επιτυχία από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Πρόκειται για ένα στοιχείο που βοήθησε τη Δανία να γίνει ηγέτης στην αιολική ενέργεια διεθνώς.

prenecon.com
ILIAS