Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ο διπλός ρόλος που θέλει να παίξει ο Γ. Παπανδρέου

O Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε χθες, ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας από αμηχανία μέχρι και ενόχληση που όμως, δεν εκδηλώθηκε σε μία σύσκεψη που κράτησε λιγότερο από ώρα.
Κάποιοι σκέφτηκαν να μην πάνε, τηλεφωνούσαν ο ένας στον άλλον για να δουν πως θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτοβουλία Παπανδρέου, τελικά όμως μόνο ο Κ. Σκανδαλίδης ειδοποίησε ότι λόγω ασθένειας δε μπορεί να συμμετάσχει.
Κάποιοι από τους υπουργούς, αλλά και τους αναπληρωτές σκέφτηκαν να ειδοποιήσουν και τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο πριν πάνε σε αυτήν την σύσκεψη – δεν μάθαμε τελικά αν το έκαναν. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι κατάλαβαν ότι από εδώ και στο εξής ο Γ. Παπανδρέου θα ακολουθήσει διπλή τακτική.
Από τη μία – όπως φέρεται να είπε κιόλας στην παρέμβασή του – θα εμφανίζεται να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου και το έργο της και από την άλλη θα κινηθεί στα όρια ανάμεσα στο ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του «άτυπου πρωθυπουργού», με διακριτές αποστάσεις από τον Λουκά Παπαδήμο, υλοποιώντας βήμα – βήμα το στόχο της παραμονής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι εκείνος που θα το οδηγήσει στα επόμενες εκλογές. Και σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσε τα όσα γράψαμε χθες στο 24h.gr, μιλώντας για αλλαγή εκλογικού νόμου και εμμέσως εκλογές με λίστα, πρόταση στην οποία φέρονται να διαφώνησαν Βενιζέλος αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης.
Α.Λοβέρδος: "Μας αιφνιδιάζεις".
Στη σύσκεψη αυτή, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι ειδικού σκοπού, είναι κυβέρνηση με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και πρέπει να επιτελέσει συγκεκριμένο έργο, δεν αναφέρθηκε όμως στο χρόνο των επόμενων εκλογών. Την ώρα μάλιστα που όλοι διαβάζουν τις πρώτες του κινήσεις ως σταδιακή λήψη αποστάσεων από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο ίδιος ζήτησε να λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση σε καλό κλίμα χωρίς έριδες μεταξύ των υπουργών…
Και από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος τον επαίνεσε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πρωθυπουργός αποχωρεί από το αξίωμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανάλογους τόνους μίλησαν και οι Μ. Παπαïωάννου, Χρ. Παπουτσής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Πάγκας, Δ. Ρέππας και Γ. Κουτρουμάνης που πήραν το λόγο.
Το …διπλό παιχνίδι Παπανδρέου πάντως – όπως αναφέρεται από τους ίδιους τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ – έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, είναι όμως αληθές ότι σε αυτή τη φάση ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται να έχει σχέδιο παραμονής στην προεδρία κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και τη δυναμική των πραγμάτων, όταν οι φερόμενοι διάδοχοί του (τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και η τρόικα των Α. Λοβέρδου, Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση που εμπλουτίζεται με νέα στελέχη) τηρούν στάση αναμονής.
Παράλληλα με το σχεδιασμό από την πλευρά Παπανδρέου, οι ίδιοι οι βουλευτές έχουν ήδη ανοίξει μία κουβέντα γύρω από το άνοιγμα των διαδικασιών για την έναρξη ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης στο ΠΑΣΟΚ αλλά και εκλογής οργάνων (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) προς το παρόν με κοινό παρονομαστή ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει με πρωτοβουλία Παπανδρέου. Σε αυτή τη γραμμή μίλησαν χθες βουλευτές όπως ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Λ. Γρηγοράκος, ο Κ. Καρτάλης, η Σ. Μερεντίτη, η Εύα Καιλή κ.α, ενώ ο Π. Γερουλάνος είπε ανοικτά ότι με ή χωρίς Παπανδρέου αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανοίξει πολιτική συζήτηση κινδυνεύει να διασπαστεί σε κομμάτια…

Γιάννης Καμπουράκης
24h.gr