Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η δεύτερη επέτειος της κρίσης χρέους στην Ελλάδα

Διαβάστε τον παρακάτω πρωτοσέλιδο τίτλο για την Ελλάδα: “Οι φόβοι για χρεοκοπία ενισχύονται καθώς έχουν συσσωρευτεί χρόνιες σπατάλες”. Θα μπορούσε να είναι σημερινό πρωτοσέλιδο αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τίτλος του Guardian από δημοσίευμα της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου του 2009.
Έτσι ξεκινά σημερινό δημοσίευμα του MarketWatch. Ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου ισχυρίζεται ότι ενώ έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη χώρα.
Στο άρθρο γίνεται, μάλιστα, και μια σύγκριση της ελληνικής κρίσης χρέους με τέσσερις άλλες αντίστοιχες κρίσεις σε άλλες χώρες του κόσμου: την υποτίμηση του πέσο στο Μεξικό το Δεκέμβριο του 1994, τη νομισματική κρίση στην Ταϋλάνδη το 1997 που συμπαρέσυρε και άλλες χώρες της Ασίας, την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος τον Αύγουστο του 1008 και την κρίση στην Αργεντινή που ξέσπασε το Νοέμβριο/ Δεκέμβριο του 2001.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης αν δει κανείς την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων κατά τις 5 αυτές κρίσεις (μαζί και της ελληνικής), θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τριγμοί στις χρηματαγορές. Όταν, όμως, οι ΗΠΑ έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας, τότε άλλαξαν τα πράγματα. Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης θα πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα στην ησυχία της. Η χώρα έχει από μόνη της πολλά προβλήματα για να χρεωθεί και τα προβλήματα των ΗΠΑ.
24h.gr