Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Πού πήγε η ρευστότητα των 155 δισ. ευρώ που παρέχει στις τράπεζες το κράτος ;

Νέες αιχμές Βενιζέλου κατά τραπεζών
Η διατήρηση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στη Νέα Ευρώπη και την Τουρκία, αποτελεί τροχοπέδη στην παροχή της εγχώριας ρευστότητας υπαινίχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τον ρωτούν οι βουλευτές του κόμματος του, πού πήγε η ρευστότητα των 155 δισ. ευρώ που παρέχει στις τράπεζες το κράτος.
Απάντησε ότι «η ρευστότητα έχει πάει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του εσωτερικού προβλήματος κάθε τράπεζας, στην ανάγκη χρηματοδότησης των θυγατρικών της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας αυτής έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό για να στηριχθούν τα δίκτυα των θυγατρικών εταιρειών των ελληνικών τραπεζών».

«Και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να δούμε, διότι αυτό το μπουμ το οποίο έγινε με τις τράπεζες στην Τουρκία, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, πρέπει να δούμε τώρα μέσα στη στρατηγική της ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος πώς τοποθετούμεθα απέναντι στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας την προτροπή...για αλλαγή στρατηγικής, σε επενδύσεις για τις οποίες οι τράπεζες πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν πιο γρήγορα κέρδη, από ότι στην εγχώρια αγορά. Με εξαίρεση την τουρκική θυγατρική της Εθνικής, η οποία καμία χρονιά δε σταμάτησε να συνεισφέρει σημαντικά κέρδη στον όμιλο της τράπεζας.

«Μετανάστευσαν» καταθέσεις 54,3 δισ. ευρώ στη διετία
Καταθέσεις ύψους περίπου 54,3 δισ. ευρώ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Ιανουάριο του 2009 έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και ειδικότερα, κατά 27,9 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις των ιδίων κατηγοριών το 2009 και 26,9 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί στο εννεάμηνο του 2011.
Από το σύνολο των εκροών (στο οποίο περιλαμβάνονται και τα repos και τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων), το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε προς τα «σεντούκια» των καταθετών εκτιμά τη ΤτΕ, ενώ το 20% των συνολικών εκροών των καταθέσεων του 2011 εμβάστηκε σε τράπεζες του εξωτερικού, αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ. Τονίζεται ακόμη, ότι το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε 30% την περίοδο του 2010.
Η έκθεση της ΤτΕ επισημαίνει ότι η «φυγή» των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οφείλεται και στην αυξημένη αβεβαιότητα των αποταμιευτών, η οποία συνέβαλε στην υποκατάσταση με τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας, καταθέσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό ή χρυσές λίρες. Η υποχώρηση των εγχώριων καταθέσεων σχετίζεται επίσης και με την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Αναλυτικότερα, το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον αποτέλεσε το σημαντικότερο προσδιοριστικό παράγοντα των νομισματικών εξελίξεων κατά το 2011.Τα νοικοκυριά, λόγω της αξιόλογης υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους προκειμένου να καλύψουν καταναλωτικές δαπάνες. Ομοίως, οι επιχειρήσεις, εξαιτίας της μειωμένης δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης μέσω των κερδών τους ή άντλησης κεφαλαίων μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης, αξιοποίησαν τις καταθέσεις τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες ή να εκπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις.

banksnews.gr