Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Μας έδεσαν χειροπόδαρα για να μας δώσουν την 6η δόση

Οι δεσμεύσεις που (αναγκάστηκαν) να δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να εκταμιευτεί η περίφημη 6η δόση του δανείου είναι η... προίκα που θα αφήσουν στην επόμενη κυβέρνηση! Η Ελλάδα πήρε την 6η δόση, γλίτωσε ξανά στο παρά 5’ τη στάση πληρωμών, αλλά για να γίνουν όλα αυτά, έδωσε πολλά!

Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές. Οι νυν, δηλαδή, δεσμεύτηκαν και για τους επόμενους! Όχι ότι είναι κάτι που δεν ξέραμε, αλλά τώρα το ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη!

Για να μην έχει κάνεις... αμφιβολία για τις δεσμεύσεις που έχει δεχτεί να αναλάβει η κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις επιστολές Παπαδήμου, Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη θα ακολουθήσει εκείνη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Θα είναι απαντητική και «θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι σαφές ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές».

Το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, τώρα απομένει μόνο το ΔΝΤ. Η απόφαση από το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου και προϋποθέτει ότι «θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες».

Γι’ αυτές τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν να ενημερώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβερνητική επιτροπή που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Το ΔΝΤ περιμένει απ’ όλα τα υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Και θα είναι ακριβές αυτές οι περίοδοι που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, για την οποία ο στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.
parapolitika