Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την εξάπλωση του AIDS στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εξάπλωση του AIDS στην Ελλάδα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση φέτος, αφού έως το τέλος του Οκτωβρίου ήταν ήδη κατά 52,7% μεγαλύτερος από εκείνον που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2010.

Η «επιδημία» της λοίμωξης αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών με τα νέα κρούσματα να είναι φέτος αυξημένα κατά 1.250% (!). Στις γυναίκες, η χρήση ουσιών συνοδεύεται και από πορνεία. Μάλιστα, στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν αναφερθεί τρεις περιπτώσεις παιδιών ελληνικής υπηκοότητας (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), τα οποία μολύνθηκαν από «κάθετη» μετάδοση, δηλαδή από τη μητέρα τους.
Τα παραπάνω ανέφεραν, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Μάριος Λαζανάς και ο λοιμωξιολόγος κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS, το οποίο πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, έχουν δηλωθεί 803 νέες περιπτώσεις λοίμωξης με τον ιό HIV (686 άνδρες και 117 γυναίκες). Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της χώρας μας, στα 30 χρόνια που κλείνονται φέτος από την εμφάνιση της νόσου.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εισβολή του ιού στην ελληνική οικογένεια. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε το γεγονός ότι το 63% των κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ αναφερόμενος στην πορνεία είπε ότι στην Αθήνα λειτουργούν 600 παράνομοι οίκοι ανοχής και μόλις πέντε ή έξι είναι νόμιμοι ή ημινόμιμοι.
Imerisia