Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Πλασματικά» τα στοιχεία για τα «λουκέτα»

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

841 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στα Δωδεκάνησα, παρά την οικονομική κρίση, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα από ιδιοκτήτες που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλλά αποφάσισαν να παλέψουν ενάντια στις δυσοίωνες προοπτικές.
Από αυτές οι 556 άνοιξαν στη Ρόδο, οι 168 στην Κω και 117 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στην Κάλυμνο από την 1η Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και τις 29 Αυγούστου.
Την ίδια περίοδο «βροχή» έπεσαν τα λουκέτα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλα τα Δωδεκάνησα και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Κακλιό οι επίσημοι αριθμοί απέχουν παρασάγγας από τα πραγματικά δεδομένα αφού πολλοί ιδιοκτήτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε «παύση», απλώς κλείνουν την πόρτα των καταστημάτων τους και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε «αδράνεια». Ως εκ τούτου αυτά τα εκατοντάδες καταστήματα δεν εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία του ΕΒΕΔ σύμφωνα με τα οποία από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει συνολικά 773 επιχειρήσεις εκ των οποίων 506 στη Ρόδο, 143 στην Κω και 124 στην Κάλυμνο.
Ο ΑΆ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Κακλιός ξεκαθαρίζει ότι τα λουκέτα είναι πολλά περισσότερα στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στο νησί της Ρόδου, αφού η «παύση» μπορεί να μην έγινε επισήμως αλλά εκατοντάδες επιχειρήσεις παραμένουν σε αδράνεια αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τα χρήματα να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

«Τα στοιχεία είναι πλασματικά και δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της αγοράς όπου τα λουκέτα είναι πολλαπλάσια από όσα έχουν επισήμως καταγραφεί στο επιμελητήριο. Αυτό συμβαίνει διότι για να κλείσει μια επιχείρηση πρέπει να τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές τις εκκρεμότητες, πράγμα σχεδόν ανέφικτο αφού για να προχωρήσει σε κλείσιμο σημαίνει ότι δεν έβγαινε οικονομικά. Οι περισσότεροι λοιπόν επιχειρηματίες, αδυνατώντας να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, το επιμελητήριο και όπου αλλού πρέπει, απλώς κλείνουν την πόρτα. Τα έξοδα τρέχουν, οι επιχειρήσεις παραμένουν σε αδράνεια και μέρα με τη μέρα οι οφειλές διογκώνονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η λέξη δραματική δεν αρκεί για να περιγράψει επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά» τονίζει ο κ. Κακλιός κάνοντας γνωστό ότι έχει κλείσει περίπου το 20% των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των νέων επιχειρήσεων σχολιάζει, ότι πολλές από αυτές έγιναν μέσω διαφόρων προγραμμάτων και το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά.
proodos