Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εστίαση

"Θα γίνει της κακομοίρας"! Με αυτή τη φράση αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε με τρόπο γλαφυρό τι πρόκειται να γίνει τη 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αφού στο ήδη πολύπλοκο καθεστώς των εξαιρέσεων που περιγράφει η σχετική εγκύκλιος της 5ης Αυγούστου, έρχεται να προστεθεί μια ακόμα κατηγορία εξαιρέσεων που ούτε το ίδιο το υπουργείο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια!
Με στόχο να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, τους ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στον ισχύοντα ΦΠΑ τα "πακέτα" all inclusive αλλά μόνο αυτά που "κλείνονται" στο εξωτερικό, όπως επίσης ότι θα διερευνηθούν οι 137 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας στο τομέα της εστίασης, με στόχο εκείνες που υπερτερεί η πώληση τροφίμων και όχι η παροχή υπηρεσιών να παραμείνουν σε ΦΠΑ 13%!

Η πρώτη εκτίμηση των επαγγελματιών του κλάδου είναι πρόκειται μάλλον για περιορισμένες περιπτώσεις, καθώς ούτε οι ίδιοι μπορούσαν να σκεφτούν ποιες δραστηριότητες μπορεί να αφορά η ανακοίνωση του υπουργείου, κάτι που σημαίνει αφενός ότι δεν αμβλύνονται οι επιπτώσεις του μέτρου που πλήττει περίπου 125.000 επιχειρήσεις αφετέρου ότι θα γίνει της... τρελής καθώς λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου θα ψάχνονται οι επαγγελματίες για να δουν εάν εξαιρούνται ή όχι από την αύξηση του ΦΠΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι μικρομεσαίοι και επαγγελματοβιοτέχνες πνέουν τα μένεα κατά του υπουργείου, θεωρώντας ότι όσες παρεμβάσεις έχουν γίνει έως τώρα, αφορούν μόνο στα ξενοδοχεία και ειδικά τα μεγάλα που έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε "πακέτα" all inclusive. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ οι εν λόγω επιχειρηματίες οφείλουν να αποδίδουν ΦΠΑ 6,5% μετά την ειδική ρύθμιση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, οι αγορές τροφίμων και εξοπλισμού τους βαρύνονται με ΦΠΑ 13% και 23% αντιστοίχως, με αποτέλεσμα να έχουν πάντα πιστωτικό ΦΠΑ σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
iefimerida