Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΦΠΑ... πολλών ταχυτήτων

Από την προσεχή Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει ΦΠΑ δύο αλλά και τριών ταχυτήτων στην εστίαση και στον τουρισμό.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που τελικά εκδόθηκε σήμερα, όρισε τις εξαιρέσεις των προϊόντων από την απόφαση, αλλά και πάλι δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που δεν γνωρίζουν τελικά τι ΦΠΑ θα ισχύει στο κατάστημα τους σε λίγες ημέρες.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι, τα ποσοστά επιβάρυνσης στα ξενοδοχεία, στο σκέλος που αφορά στα πακέτα με διατροφή, θα είναι ίδια χωρίς διαχωρισμό ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Τουριστικοί φορεία επισημαίνουν ότι η επιβάρυνση που προκύπτει τελικά είναι πολύ μικρή.
Για παράδειγμα τα πακέτα "all inclusive". Εάν το κόστος ενός πακέτου για ένα άτομο είναι 100 ευρώ, μέχρι σήμερα για τη διαμονή πληρώνει 60 ευρώ με συντελεστή 6,5%, για διατροφή 25 ευρώ με 13% και για ποτά 15 ευρώ με συντελεστή 23%. Από την 1η του μηνός, στα 100 ευρώ αντιστοιχούν τα 70 ευρώ στο συντελεστή 5,5% και τα 30 ευρώ στο συντελεστή 23%.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στα σούπερ μάρκετ τα έτοιμα γεύματα που πωλούν όπως τα ψημένα κοτόπουλα ή άλλα φαγητά που μαγειρεύονται στο κατάστημα, έτοιμα για κατανάλωση, ανήκουν πλέον στο συντελεστή 23%, ενώ τα υπόλοιπα είδη διατροφής στο 13%.

Στο συντελεστή 13% παραμένουν το ψωμί ακτα παράγωγά του, το φυσικό μεταλλικό νερό, τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Στο συντελεστή 23% μετατάσσονται εκτός των άλλων τα αναψυκτικά, το φαγητό στα ξενοδοχεία, τα σάντουιτς, τα είδη εστίασης, τα delivery και το σουβλάκι.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και 700 εκατ. ευρώ το 2012. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, επανέλαβε και σήμερα ότι το μέτρο θα επανεξετασθεί τον Οκτώβριο.
Megatv.gr