Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα ραβασάκια για την έκτακτη εισφορά – 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση!

- Τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό έρχονται μέσα στον Αύγουστο
- Από 300€ και πάνω η πρώτη δόση
- Το... φιρμάνι θα λάβουν όσοι έχουν εισόδημα από 12.000€ και πάνω
- Αν πληρώσετε εφάπαξ και έγκαιρα έχετε έκπτωση 5%

Τα ψέματα τελείωσαν και με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται τα πρώτα ραβασάκια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προς όλους όσους έχουν εισόδημα από 12.000€ και πάνω ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνουν την έκτακτη εισφορά που τους αναλογεί.

 Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποστείλει εκκαθαριστικά σημειώματα, σε κάθε ένα από τα οποία θα «κρύβονται» τρεις έκτακτες εισφορές: αλληλεγγύης, αντικειμενικών δαπανών και επιτηδεύματος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φορολογούμενος να πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 300€ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η πληρωμή, όπως ορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, θα μπορεί να γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, όχι χαμηλότερες από 300€ η κάθε μια. Σε περίπτωση που η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και μετά στο τέλος κάθε μήνα. Αν πάντως κάποιος θελήσει να πληρώσει την εισφορά του εφάπαξ και μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το κράτος θα του κάνει και έκπτωση 5%. Ακόμη κι αν το ποσό που θα πληρώνει δεν ξεπερνά τα 300€.

Αν η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δε διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι φορολογούμενοι, αν διαπιστώσουν λάθος κατά τη παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του ποσού που έχει βεβαιωθεί, είτε τροποποιητική δήλωση. Ακολούθως, η εφορία μπορεί είτε να διαγράψει το ποσό είτε να κάνει νέα εκκαθάριση. Εξαρτάται από τις οδηγίες που θα δώσει στις ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών.

http://www.newsit.gr/