Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Για να μην γίνει η πράσινη ενέργεια "πράσινα άλογα".

Είναι γνωστό πως όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη εδώ και περίπου ένα  χρόνο, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μας πείσουν ως τοπικές κοινωνίες πως είναι προς το συμφέρον μας να γίνει η ενεργειακή μετάβαση με καθαρές μορφές και όσο το δυνατόν πιο σύντομα αφού αυτός τελικά ίσως να είναι ο μόνος τρόπος για καθαρή – ανεξάρτητη “φτηνή” και αυτόνομη ενέργεια. Και καλά κάνουν. 

Στην Τήλο, ως έτοιμοι από καιρό, έχουμε την τύχη, για όσους το αντιλαμβάνονται, να ζούμε σήμερα σκηνές από το μέλλον, δηλαδή σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο επενδύουν μεγάλες εταιρείες και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις αλλά και τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τους Δήμους, να προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό που εμείς ήδη έχουμε. Εδώ θα προσπαθήσω να αποφύγω την ευλογία στα γένια μας, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μου, όχι αυτή την φορά. Γιατί το γνωστό συμιακό DNA μου για άλλη μια φορά με γαργαλάει… 

Μέχρι εδώ καλά, λοιπόν. Σκέφτομαι όμως πως αφού αναγκαστικά ζητούν την συνεργασία της κάθε τοπικής κοινωνίας που σε πολλές περιοχές αντιδρά, (όχι εδώ) που κυριολεκτικά παραχωρεί όχι μόνο « γη και ύδωρ» αλλά και αέρα επίσης, γιατί ένα μικρό μέρος αυτών των κερδών να μην περνά στους λογαριασμούς τους; Πώς ακριβώς περιμένουν να καταλάβουμε κάποιοι ότι είναι δυνατόν να πληρώνουμε έναν λογαριασμό ρεύματος σε ένα νησί, όπως η Τήλος με 85% καθαρή ενέργεια, με τιμή που καθορίζεται ανά μήνα από το ενεργειακό χρηματιστήριο του Άμστερνταμ; Αυτά τα ξαναείπα, απάντηση δεν πήρα. Πάμε παρακάτω. Όλοι γνωρίζουμε για τις διάφορες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που όμως δεν το αφορούν. Μία από αυτές κόντευε να μου βγάλει το μάτι. Πώς ακριβώς περιμένουν να καταλάβουμε κάποιοι ότι είναι δυνατόν να πληρώνουμε έναν λογαριασμό ρεύματος σε ένα νησί όπως η Τήλος με 85% καθαρή ενέργεια, «ειδικό τέλος αερίων ρύπων» ; Εκτός και αν εννοούν τις «ριπές του ανέμου» οπότε οκ! (Έλα, μην σας μπαίνουν ιδέες, αστείο ήταν). 

Και για να είμαι πιο ξεκάθαρος, είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως πραγματικά η λύση της ενέργειας είναι σε αυτές τις μορφές και θα συνεχίσω να το στηρίζω, όμως αν θέλουν τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, αυτές θα πρέπει με κάποιον τρόπο να συμμετέχουν ουσιαστικά, και πέρα από τους τίτλους.

 

Μιχάλης Κυπραίος