Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Φινλανδικό αστείο

Καρτερός Θανάσης

Επιτέλους ανασάναμε! Η Φινλανδία θα δώσει το 1 δισ. που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και έτσι θα προχωρήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, που είχε βαλτώσει στο Ελσίνκι. Την ίδια στιγμή όμως που θα το δίνει με το ένα χέρι, θα παίρνει από την Ελλάδα με το άλλο χέρι ισόποσο δάνειο. Το οποίο θα επιστρέψει όταν και η Ελλάδα επιστρέψει το δικό της. Λεπτομέρεια: το ελληνικό δάνειο η Φινλανδία θα το επενδύσει σε κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση τριπλό Α. Στην Ελλάδα θα το επιστρέψει, αν και όταν, πιθανότατα με τραπεζικό τόκο. Θα βγάλει δηλαδή και το κάτι τις της.
Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ελληνική επιτυχία, αλλά και ως άλλο ένα δείγμα των σχέσεων αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Μειώνει βέβαια τα 109 δισ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα σε 108, άρα πάλι από τις τσέπες μας θα βγει το ένα δισ. που λείπει, αλλά αυξάνει την αγάπη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ή έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι η σημερινή Ευρώπη είναι ένα ενυδρείο-υπόδειγμα, στο οποίο μπορεί το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό, αλλά το τρώει με τη σύμφωνη γνώμη του, με πρωτόκολλο, με αυστηρές ντιρεκτίβες και χρυσούς κανόνες. Όχι όπως-όπως.
Η σημασία λοιπόν της συμφωνίας του δικού μας Ε. Βενιζέλου με την ξανθή κυρία J. Urpilainen, ξεπερνάει τα όρια μια απλής διακρατικής ρύθμισης. Εκφράζει με τον πιο σαφή τρόπο τις νέες σχέσεις που κατακτά η παλιά Ευρώπη. Κάνει μια κάθετη τομή στο σύστημα των ευρωπαϊκών δεσμών για να δουν όλοι, κατά τη λαϊκή έκφραση, τι εστί βερίκοκο. Στην προκειμένη περίπτωση φινλανδικό, αλλά και τα άλλα βερίκοκα δεν είναι τόσο διαφορετικά. Δανειζόμαστε από τ’ αδέλφια μας στην Ευρώπη, με παιδαγωγικό επιτόκιο, για να τα δώσουμε χέρι με χέρι στα ξαδέλφια τους με παιδαγωγικό επιτόκιο. Έτσι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στηρίζει, διαπαιδαγωγεί, δείχνει το πρόσωπό της –και τα δόντια της που λέει ο λόγος.
Αξίζει συνεπώς ένα μπράβο στον Βενιζέλο. Όχι μόνο γιατί κατάφερε να σώσει την Ακρόπολη από τη φινλανδική απαίτηση για εμπράγματες εγγυήσεις. Αλλά κυρίως γιατί κατάφερε να δείξει σε όλους μας πόσο ισχυρή, ανιδιοτελής, αγία μπορούμε να πούμε είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια…

aygi.gr