Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Υπάρχει ο κίνδυνος να μη δικαιωθεί τελικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη συγκυρία»

«Το διακύβευμα μέσα σε όλα αυτά που γίνονται είναι η Ελλάδα. Όσα περισσότερα ξοδέψει κάποιος σε πολιτικό κεφάλαιο και προσωπικές επιρροές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάθεσή του σε εθνικό κεφάλαιο για το μέλλον των πολιτών αυτής της Χώρας».
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο δήμαρχος της Τήλου κ. Τάσος Αλιφέρης, με αφορμή τα επώδυνα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση και γίνονται η αιτία να χάνει το ΠΑΣΟΚ την επαφή του ακόμη και με τη βάση του.
«Ήταν γνωστό και αποδεκτό απ' όλους ότι το συμφέρον της χώρας ήταν ενάντια στο κομματικό κατεστημένο και απαιτούσε τεράστιο πολιτικό κόστος. Υπάρχει ο κίνδυνος να μη δικαιωθεί τελικά το ΠΑΣΟΚ από τη συγκυρία. Το πρόβλημα όμως σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν είναι αυτό ή αν χαθούμε κάποια στελέχη ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η δικαίωση από την ιστορία», υπογραμμίζει ο κ. Τάσος Αλιφέρης.

Ο δήμαρχος της Τήλου αναφέρεται και στον Καλλικράτη υπογραμμίζοντας, πως μια ιστορική μεταρρύθμιση είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια διαχειριστών και τεχνοκρατών με απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα κατοχυρώσουν κοινωνικά την προσπάθεια δίνοντάς της δυναμική και προοπτική.

Η συνέντευξη του δημάρχου της Τήλου κ. Τάσου Αλιφέρη αναλυτικά:
Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη;
Η εξέλιξη μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια διαχειριστών και τεχνοκρατών με απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα κατοχυρώσουν κοινωνικά την προσπάθεια δίνοντάς της δυναμική και προοπτική.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΔ τονίστηκε πως η αυτοδιοίκηση του σήμερα δεν έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση της δημιουργίας και της πρωτοπορίας του χθες, γιατί;
Η ενοχοποίηση της πρωτοπορίας, η ποινικοποίηση της καινοτομίας και η καταστολή κάθε παραγωγής πολιτικής αδρανοποίησαν ή εξέβρασαν στελέχη αυτών των προδιαγραφών με αποτέλεσμα η διεύθυνση της Τ.Α. να απεμπολεί τις συνταγματικές τις υποχρεώσεις και να δραστηριοποιείται κατά παραγγελία νομικών και δικαστών.
Πόσο εύκολο είναι στην σημερινή εποχή να ασχοληθεί κανείς με την αυτοδιοίκηση και ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία θα πρέπει να διαθέτει;
Η αυτοδιοίκηση ως πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ως η αρχή η πλησιέστερη, προς τον πολίτη πρέπει να ασχολείται με όλες τις τοπικές υποθέσεις αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις, για να το πετύχει παίρνοντας υπόψη μόνο τη θεμελιώδη νομική αρχή λειτουργίας της: ότι δέχεται μόνο έλεγχο νομιμότητας και ποτέ σκοπιμότητας.
Αν κάποιος αυτοδιοικητικός, θελήσει σήμερα να λειτουργήσει σ' αυτά τα πλαίσια τότε αναγκαστικά τίθεται εκτός από την άλλη πόρτα αφού δε θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του γιατί θα είναι σε διαρκή παρουσία στα γραφεία των δικηγόρων, των επιτρόπων, του ελεγκτικού συνεδρίου και των δικαστών.
Ποια εντύπωση σας προκάλεσε η παραπομπή στελεχών της αυτοδιοίκησης στη δικαιοσύνη κάτι που δεν σας είναι ξένο;
Δεν είναι θέμα εντυπώσεων, αλλά ουσίας και μάλιστα ιδιαίτερης αξίας αφού πρόκειται για αμφισβήτηση λειτουργίας των κυριότερων και κυρίως του εγκυρότερου θεσμού της Δημοκρατίας του ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Μπορούν να λειτουργήσουν, όπως πρέπει, στα πλαίσια του Καλλικράτη οι μικροί νησιωτικοί δήμοι;
Χρειάζονται πολλές διορθωτικές κινήσεις και συνοπτικά θα έλεγα, όπως εκείνες που ομόφωνα είχε προτείνει η ΚΕΔΚΕ, με πρόεδρο το σημερινό υφυπουργό κ. Π Κουκουλόπουλο με εισήγηση του κ. Γιώργου Γιαννόπουλου για Δήμους «Κυβερνείο» στα νησιά μας.
Λύθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ακύρωση του δρομολογίου που συνέδεε την Τήλο με την Σύμη;
Με υποχρέωσή μας να στείλουμε επιστολή που ΄΄παρακαλούμε να μην παίρνουμε επιβάτες από Σύμη για Ρόδο και από Ρόδο για Σύμη΄΄. Εκβιαστήκαμε, υποκύψαμε προκειμένου να έχουμε το υπόλοιπο δρομολόγιο Τήλο-Σύμη και επιστροφή. Το ομολογούμε και γι'αυτό ζητάμε συγγνώμη από τους φίλους Συμιακούς, αλλά μέχρι εκεί φθάσαμε μόνο με τις δικές μας δυνάμεις.
Λειτουργούν υποστηρικτικά στα μικρά νησιά τα υπουργεία στην Αθήνα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που χειρίζονται σημαντικά θέματα;
Η σχέση μας με την κεντρική κυβέρνηση, μετά τη δημιουργία της αιρετής περιφέρειας είναι ένα νέο τοπίο προς εξερεύνηση που αυτή τη στιγμή λόγω της καθυστέρησης εκλογής συλλογικών οργάνων έχει ιδιαίτερα προβλήματα.
Με τις συνθήκες που διαμορφώνουν το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος είναι δυνατό να γίνουν έργα απαραίτητα στα νησιά ή η αυτοδιοίκηση υποχρεώνεται σε πολιτικές διαχείρισης;
Τα νησιά και ιδιαίτερα τα μικρά ουδέποτε σχεδίασαν και υλοποίησαν έργα με ίδιους πόρους. Χρησιμοποίησαν προγράμματα που και τώρα είναι σε εξέλιξη, όπως το ΕΣΠΑ, και συνεπώς οι δυνατότητες υπάρχουν και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Πώς εξελίσσεται τελικά η υπόθεση με το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς οι συσκέψεις δεν έχουν σταματήσει αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο πια για τους νησιώτες;
Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου με τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χ Παμπούκη έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και υπάρχει μια καθημερινή ενασχόληση με το ζήτημα και σχεδόν εβδομαδιαίες συναντήσεις, που συμμετέχω με τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Πρέπει να παραδεχτούμε επίσης, ότι είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση που όμως δεν είναι μια αναγκαιότητα μόνο για τα νησιά αλλά αφορά τη Χώρα αφού σ'αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνιστά μια από τις εγκυρότερες και αποτελεσματικότερες αναπτυξιακές προτάσεις που είναι και το εθνικό μας ζητούμενο.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τον Δήμο Τήλου και επιδιώκετε να επιτευχθούν στη διάρκεια της θητείας σας;
Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη, που είχε αυτά τα χρόνια να παγιωθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς για να διατηρήσει το νησί την ταυτότητά του εξασφαλίζοντάς του όρους της αειφορίας αυτού του εγχειρήματος.
Βρεθήκατε στο στόχαστρο εξαιτίας της στάσης που τηρήσατε στο ζήτημα των γάμων των ομοφύλων στο νησί σας. Θα κάνατε ξανά κάτι ανάλογο και γιατί;
Τα ίδια τα δικαστήρια, που με αθώωσαν για την πράξη αποφάνθηκαν και νομικά ότι δεν διέπραξα το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Έχω την πεποίθηση, ότι αν κάποιος πολίτης ζητά μια διοικητική πράξη ή κάτι άλλο που δεν απαγορεύεται, τότε αυτός που κάνει διοίκηση υποχρεούται να του το δώσει γιατί αλλιώς η άρνησή του είναι παράβαση καθήκοντος.
Αν λοιπόν μου ζητηθεί κάτι παρόμοιο και ιδιαίτερα αν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα και κανονιστικές πράξεις που ρυθμίζουν το άβατο της ιδιωτικής ζωής ενός πολίτη, τότε και βέβαια θα το ξανακάνω. Όσο δε περισσότερο διαφωνώ προσωπικά με το ζητούμενο τόσο μεγαλύτερη αξία θα έχει η πράξη αυτή.
Πώς κρίνετε τις αντιδράσεις των πολιτών σε όλα αυτά τα μέτρα που επεβλήθησαν από την κυβέρνηση;
Φυσιολογικές, αναμενόμενες και υποβοηθητικές στην τιτάνια προσπάθεια που κάνει η πατρίδα για να αντεπεξέλθει στη συγκυρία που είναι πολύπλοκη και πρωτοφανής.
Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου, που ποτέ δεν είχαμε γνωρίσει. Του οικονομικού πολέμου, που βάζει τα ίδια διλήμματα ακόμη και σε υπερδυνάμεις.
Ήταν τελικά μονόδρομος το μνημόνιο και ο εφαρμοστικός νόμος ή θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άλλες λύσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο;
Υπήρχε κάτι έξω και πέρα, από αυτό που ομόφωνα διαμόρφωσε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, δηλαδή η μοναχική ΄΄μαγκιά'' του ΄΄δεν πληρώνω΄΄.
Μεγάλο ρίσκο με διακύβευμα εθνικό που κανείς νομίζω δε μπορούσε να αναλάβει αν αναλογισθούμε ότι στην παγκόσμια σκακιέρα με τη σημερινή ανισορροπία δυνάμεων όποιος ηγέτης το αποτόλμησε κέρδισε πρόσκαιρα χειροκροτήματα και πολύ δυστυχία για το λαό του.
Αρκετά είναι ακόμη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λένε πως δεν περίμεναν ποτέ να συμβούν όσα διαδραματίστηκαν με αποκορύφωμα την επιβολή πολύ σκληρών μέτρων . Αυτό όμως δεν έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει το κυβερνών κόμμα την επαφή με τη βάση του που είναι στην ουσία η κινητήριος δύναμή του;
Ήταν γνωστό και αποδεκτό απ' όλους, ότι το συμφέρον της χώρας ήταν ενάντια στο κομματικό κατεστημένο και απαιτούσε τεράστιο πολιτικό κόστος. Αν αυτό συνομολογείται, όποιος το έκανε, θα είχε συρρίκνωση πολιτικής επιρροής και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας απέναντί του γιατί εκεί βρέθηκαν χωρίς αποκλειστικά τουλάχιστον δική τους ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ σαν κοινωνικό κίνημα έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα με τα ίδια του τα στελέχη, που δεν ΄΄εκφράζουν την κοινωνία΄΄ αλλά είναι η κοινωνία.
Αυτό όμως είναι και το πλεονέκτημα, γιατί μέσα από τις επώδυνες διαδικασίες που το υποχρεώνουν οι συνθήκες εξασφαλίζει στο ανώτατο επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου και της λήψης των αποφάσεων τη φωνή του λαού. Τη δημοκρατική αυτή διαδικασία την έχει μάθει καλά στην πολύχρονη δύσκολη ιστορική του πορεία και γι' αυτό δίνει ελπίδα για δικαιότερη πορεία προς την έξοδο από την κρίση.
Υπάρχει ο κίνδυνος, να μη δικαιωθεί από τη συγκυρία. Το πρόβλημα όμως σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές, δεν είναι αυτό ή αν χαθούμε κάποια στελέχη ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η δικαίωση από την ιστορία. Το διακύβευμα είναι η Ελλάδα. Όσα περισσότερα ξοδέψει κάποιος σε πολιτικό κεφάλαιο και προσωπικές επιρροές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάθεσή του σε εθνικό κεφάλαιο για το μέλλον των πολιτών αυτής της Χώρας.

Πηγή: Δημοκρατική