Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αρχίζει η γερμανική επιχειρηματική εισβολή

«Σάρκα και οστά»... αρχίζει να λαμβάνει η... ελληνο-γερμανική συμμαχία για την ανάπτυξη της οικονομίας μας καθώς στις 25 Αυγούστου έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Σ. Καπφέρερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπφέρερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Έλληνα υπουργού που είναι η συμμαχία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με απλά λόγια οι Γερμανοί φαίνεται ότι αρχίζουν να κάνουν πράξεις τις δεσμεύσεις τους για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της χώρας μας όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός και η διαχείριση απορριμμάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η επίσκεψη του κ. Καπφέρερ θα έχει ως αντικείμενο και την προετοιμασία της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές του Οκτωβρίου. Ο τελευταίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 27 Ιουλίου με τον κ. Χρυσοχοΐδη, είχε δεσμευτεί γι' αυτή την επίσκεψή του, στην οποία θα συνοδεύεται από εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων και, φυσικά, από στελέχη του υπουργείου του. Τότε ο κ. Ρέσλερ είχε πραγματοποιήσει συνδιάσκεψη στο Βερολίνο με γερμανικούς συνδέσμους επιχειρήσεων και μιλώντας με τον Έλληνα υπουργό είχε μεταφέρει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πέρα από τους προαναφερόμενους τομείς, προθέσεις υπάρχουν και για την ενίσχυση της ρευστότητας και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ζητήσει την ενεργό εμπλοκή και στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο τον κ. Ρέσλερ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ήδη ομάδα Γερμανών εμπειρογνωμόνων και στελέχη της γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής τεχνογνωσίας στην ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας.
Επιπλέον, οι Γερμανοί φέρονται έτοιμοι να προσφέρουν και τεχνογνωσία στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, καθώς και της απλοποίησης των διαφόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
imerisia