Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΣΕΤΕ: Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή αύξησε τα τουριστικά έσοδα

Στην τιμολογιακή ελκυστικότητα, στη μεταστροφή του τμήματος της διεθνούς τουριστικής ζήτησης και σε μια σειρά άλλων παραγόντων αποδίδει  ο ΣΕΤΕ την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 12,55% για το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο ΣΕΤΕ, σε ανακοίνωσή του, κάνει ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, η οποία, υποστηρίζει, κατέστησε ελκυστικότερη την τιμολογιακή πολιτική των τουριστικών υπηρεσιών και καλεί την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την αύξηση του αντίστοιχου συντελεστή στην εστίαση.
“Μια τέτοια εξέλιξη”, αναφέρει ο ΣΕΤΕ για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση “θα αποβεί καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό, διότι θα επιφέρει συνολική αύξηση στο τουριστικό πακέτο κατά 2% – 3%, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της αγοράς.”

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι η αύξηση στα έσοδα επιβεβαιώνει τα εξής:
Πρώτον, ότι η αύξηση στις εισπράξεις ήρθε ως αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων, όπως μεταστροφή τμήματος της διεθνούς τουριστικής ζήτησης από τη Βόρεια Αφρική προς άλλους προορισμούς, αύξηση αεροπορικών συνδέσεων πόλεων του εξωτερικού με τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας και τιμολογιακή ελκυστικότητα και δεύτερον, ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας και η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας για την έξοδο από την κρίση.
Όσον αφορά την τιμολογιακή ελκυστικότητα, ο ΣΕΤΕ διευκρινίζει ότι αυτή επετεύχθη ως αποτέλεσμα της ευελιξίας που προσέδωσαν στην τιμολογιακή πολιτική οι χαμηλότερες τιμές που εδόθησαν, κυρίως λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα.
Η θετική ανταπόκριση της αγοράς, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, στην ελκυστικότερη τιμολόγηση των ελληνικών τουριστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης για τη μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα. Ωστόσο, ο ΣΕΤΕ προτείνει ότι αυτή τη δυναμική θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, προσαρμόζοντας επί το ορθολογικότερον την τιμολογιακή πολιτική, ώστε να προσελκύσουμε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση. Η προσπάθεια αυτή κινδυνεύει από την επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%.
Η Κυβέρνηση οφείλει να επαναξιολογήσει τη δυναμική της αγοράς και να προσαρμόσει την πολιτική της για το ΦΠΑ σε επίπεδα τα οποία θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

LTCnews