Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τι δεν έγραψε το Reuters

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters για τις σχέσεις ΜΜΕ ,πολιτικών και επιχειρηματιών αυτό που στη χώρα μας αποκαλείται ιστορικά διαπλοκή μοιάζει να μην αφορά τη σημερινή κατάσταση των μέσων ενημέρωσης αλλά να καθιστά «σημερινό πρόβλημα» μία κατάασταση που  αφορά κυρίως το παρελθόν.Οχι οτι στην Ελλάδα δέν εχουμε συγκρούσεις συμφερόντων ή και μέσα που επιβιώνουν αποκλειστικά για αλλότριους σκοπούς.
Θυμάμαι ομως μια ιδιαίτερη συζήτηση με εναν απο τους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την συγκυβέρνηση, στο γραφείο του, πρίν απο δύο χρόνια. Μου είχε πεί τότε οτι κανένα μέσο ενημέρωσης δέν είναι βιώσιμο. Ο τρόπος που εκανε τη διαπίστωση είχε κάτι σχεδόν μοιρολατρικό και στο ίδιο πνέυμα του είπα οτι αν «μια κοινωνία δέν θέλει να πληρώνει για την ενημέρωσή της, ας μην εχει ενημέρωση».Υπάρχουν ΜΜΕ σήμερα που εχουν συσσωρευμένο χρέος δύο φορές μεγαλύτερο απο τα ετήσια εσοδά τους (πρόκειται για τις καλύτερες περιπτώσεις ). Με τραπεζικά κριτήρια, τα μέσα αυτά δέν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ή να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται. Το χρέος τους είναι όσο βιώσιμο και εκείνο της χώρας.

Το σημερινό πρόβλημα των ΜΜΕ λοιπόν είναι η βιωσιμότητά τους και όχι τόσο η διαπλοκή τους. Το πώς θα δημιουργήσουν πηγές εσόδων. Αυτό το ζήτημα δέν «αγγίζεται» απο το Reuters. Πιθανόν τα ΜΜΕ με την σημερινή τους μορφή να μην επιβιώσουν της κρίσης της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας . Η Τέταρτη θα δημιουργήσει τα δικά της. Για να είναι ελεύθερα πρέπει να είναι βιώσιμα ή να χρηματοδοτούνται απο αλλες διαφανείς πηγές, συμβατές με τη δημόσια δραστηριότητά τους.

Τάσος Τέλλογλου
protagon.gr