Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Α. Ανδρεάδης: +25% οι προκρατήσεις από Γερμανία και Αγγλία

- Οι προκρατήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά με αυξήσεις που αρχίζουν από το 20 και φθάνουν έως το 30%. Στην Αγγλία οι δύο πρώτοι μήνες των προκρατήσεων "τρέχουν" με 25% ,ε νώ στη Γερμανία στον πρώτο μήνα με ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα . Το κλίμα για την Ελλάδα είναι εξαιρετικό και ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο που θα "χαλάσει" την εικόνα αυτή
- Το 2013 με τις σημερινές προοπτικές ο ελληνικός τουρισμός θα επιτύχει αφίξεις 17-17,5 εκ. τουριστών, συνεισφέροντας στο εθνικό εισόδημα 1,2 δισ ευρώ περίπου περισσότερα από όσα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2013, προσθέτοντας ακόμη 1,5% στο ΑΕΠ.

Ο τουρισμός σήμερα συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, περίπου στο 16% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί, πάλι άμεσα και έμμεσα, σχεδόν το 18% του συνόλου των απασχολουμένων στη χώρα μας. Τα ποσοστά αυτά, εκφραζόμενα σε απόλυτους αριθμούς, δίνουν περί τα 34 δισ. συνολικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ και 750.000 απασχολούμενους, ή -με άλλα λόγια- 1 στους 5 κατοίκους της Ελλάδας απασχολείται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό. Ακόμα και τα 2 - 3 τελευταία χρόνια της κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός.

Το 2011, κατέγραψε ρεκόρ διεθνών αφίξεων με 16,5 εκατ. ενώ το 2012, αν και ξεκινήσαμε τη χρονιά με τεράστια εμπόδια – ιδιαίτερα σε επίπεδο εικόνας και φήμης της χώρας – καταφέραμε να επιτύχουμε τον στόχο των 16 εκατ. Επίσης, ο τουρισμός ήταν η μοναδική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, η οποία διατήρησε τον αριθμό θέσεων εργασίας, όταν η ανεργία στους άλλους τομείς έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού στην κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (38,6%).
Υπολογίζεται ότι η τουριστική κατανάλωση επηρεάζει το 60% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουριστικός πολλαπλασιαστής εκτιμάται σε 2,184 ή, με άλλα λόγια, κάθε Ευρώ που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργεί υπερδιπλάσια δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία. Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο ότι για κάθε μία (1) άμεση θέση απασχόλησης στον τουρισμό δημιουργείται σχεδόν ακόμα μία (1) θέση στην ευρύτερη οικονομία. Η συμβολή του τουρισμού είναι επίσης σημαντική στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σαφής ένδειξη, έως απόδειξη, είναι η αύξηση του πληθυσμού στους τουριστικούς νομούς στη διάρκεια μιας περιόδου όπου, οι περισσότεροι νομοί χάνουν πληθυσμό λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης που προκαλεί η κατά τόπους ανεργία. Αυτές οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επενδυτικής προσπάθειας. Ένα τεράστιο επενδυμένο κεφάλαιο σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, που καθιστά τον τουρισμό ως πρώτη, ως κυρίαρχη δύναμη στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Πηγή: Χρήμα και Τουρισμός