Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η τρόικα που έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία

Θα είχε πολύ μεγάλη πλάκα η διαμάχη για το ύψος του χρέους το 2020, αν δεν ήταν πολύ σοβαρός παράγοντας για τη λήψη της απόφασης για τη δόση.

Οποιος συνεχίζει να σκέφτεται σοβαρά και ψύχραιμα, παρά τον βομβαρδισμό με απειλές και την εφαρμογή της θεωρίας του σοκ του χάους, μπορεί να αναρωτηθεί δύο τουλάχιστον πράγματα.

1. Η τρόικα που έπεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία και αδυνατεί να προβλέψει το έλλειμμα, την ύφεση και άλλα μεγέθη του προϋπολογισμού για το επόμενο εξάμηνο, είναι δυνατόν να κάνει σωστές εκτιμήσεις για το χρέος του 2020; Κι αυτό όταν υπεισέρχονται πολλαπλάσιοι παράγοντες, όπως η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, καθώς και αν θα βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο; Οποιος απαντήσει θετικά, μάλλον οφείλει να επισκεφθεί τον γιατρό του.
2. Το χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση θα το αναλάβει τελικά ο EFSF ή ο ελληνικός προϋπολογισμός; Στη δεύτερη περίπτωση τι θα κερδίσει η Ελλάδα όταν θα δανειστεί με επιτόκιο μικρότερο του 2% και θα δανείσει με 5%; Πόσο κερδισμένη θα είναι η χώρα μας αν επιστραφούν τα κεφάλαια από τις τράπεζες ή μετατραπούν σε μετοχές;
Τα δύο ερωτήματα φανερώνουν τον παραλογισμό της συζήτησης για το χρέος. Η ουσία βρίσκεται αλλού και αυτ θα έπρεπε να είναι στην καρδιά των συζητήσεων όσων εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα:
Πώς η Ελλάδα θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πώς αυτοί μπορούν να γίνουν ταχύτεροι.Τα υπόλοιπα δεν αποτελούν παρά μία ατέρμονη βυζαντινολογία.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
ΕΘΝΟΣ