Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ιερώνυμος: Aγροτεμάχια στη διάθεση όσων θέλουν να τα καλλιεργήσουν

Σχέδιο για την παραχώρηση σε ακτήμονες και φτωχούς, αγροτεμαχίων που ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, επεξεργάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα ζήτησε από την Πολιτεία να επιτρέψει την αξιοποίηση της περιουσίας που έχει απομείνει στην Εκκλησία προς όφελος του λαού και θέτει στη διάθεση όποιου θέλει να καλλιεργήσει τη γη ή να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία τα κτήματά της.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός νά αρθούν τά εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία πού απέμεινε στήν εκκλησία νά της επιτραπεί νά τήν αξιοποιήσει πρός όφελος του λαού μας. Καί όποιος επιθυμεί νά εργαστεί στήν ελληνική γή, συμβάλλοντας στή διατροφική επάρκεια της χώρας καί στήν ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στήν εκκλησία, θά είναι στή διάθεσή του».
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτε χειροπιαστό εκτιμάται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα.
Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα», καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

imerisia.gr