Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Θα υπογράφουν τη μείωση των μισθών τους

Μετά τις δραστικές περικοπές σε μισθούς του δημόσιου τομέα, αλλά και το έκτακτο σε ακίνητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει "χέρι" και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με την επικύρωση συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπό τις πιέσεις της τρόικας, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε νέα αναθεώρηση του εργατικού δικαίου.
Μετά την καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσω των οποίων επιτρέπεται η βύθιση των αποδοχών κάτω των κλαδικών συμβάσεων και, ακολούθως, την πρόβλεψη για σύναψη ειδικών συμβάσεων ακόμη και με τις εργασιακές επιτροπές (σε επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων), όπου εκφράζεται μόλις το 25% των μισθωτών, τώρα εξετάζεται η σύναψη επιχειρησιακής "σύμβασης" με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων.

Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων (όπου εργάζεται το 90% των μισθωτών) να καλεί έναν έναν προσωπικά τους εργαζόμενους και να τους υποδεικνύει να (απο)δεχτούν τη μείωση των αποδοχών.
Οταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική σύμβαση θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού.