Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα για την Ryanair

ryanair12
Πηγή: Δημοκρατική
Tη διενέργεια αυτοπρόσωπης αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη νομιμότητα των συμβάσεων του Επιμελητηρίου με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair και τη διακοπή του χειμερινού πτητικού της προγράμματος στη Ρόδο, παρήγγειλε χθες στον Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ιωάννη Μητσιόπουλο, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος.

Αφορμή για την Εισαγγελική παρέμβαση, που διαδέχεται ακόμη δύο που είχαν προκληθεί από ισάριθμες ανώνυμες καταγγελίες λίγο διάστημα πριν τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, αποτέλεσαν οι καταγγελίες που έκανε δημόσια σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο «Ακταίον» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γ. Χατζημάρκος μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του και πρώην δήμαρχο Ιαλυσού κ. Σ. Στάγκα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον φάκελο που έχει διαβιβαστεί προς έλεγχο στον κ. Αντεισαγγελέα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της 18ης Αυγούστου 2011 σχετικά με τα καταγγελλόμενα από τον κ. Χατζημάρκο.
Η εξέλιξη αυτή έχει εξαιρετική σημασία καθώς η συγκεκριμένη συνέντευξη έγινε και η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αποκαλύψεων γύρω από τις συμφωνίες για χρηματοδότηση της επέκτασης του πτητικού προγράμματος της συγκεκριμένης εταιρείας με πρόσθετη ετήσια διαφήμιση στην ιστοσελίδα της ύψους 750.000 ευρώ.
Παρότι από τα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας από την «δ» αλλά και τις καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί έχει προκύψει ότι ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης είχε ουσιαστικό ρόλο στην επέκταση του πτητικού προγράμματος αλλά και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για την ενίσχυση της ιστοσελίδας της εταιρείας με διαφήμιση προκειμένου αυτή να πραγματοποιεί πτήσεις το καλοκαίρι, η όλη υπόθεση δύσκολα θα οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών καθώς τα ζητήματα - διαφορές που έχουν προκύψει είναι αφενός αστικής φύσεως και αφετέρου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα για τα οποία απαγορεύεται ο εισαγγελικός έλεγχος.
Στην προκείμενη περίπτωση μάλιστα κανένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημία ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο με τον τρόπο που έχουν συναφθεί οι συμφωνίες να υποστηριχθεί ότι υπέστη ζημία το ΕΒΕΔ (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου).
Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ που ενεπλάκησαν στην υπογραφή της σύμβασης της ΔΕΤΑΠ με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair βρέθηκαν αντιμέτωποι με προκαταρκτική εξέταση.
Αγνωστα πρόσωπα, εκ των οποίων σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ένας υπογράφει ως "Δημητρέσκου" και δηλώνει ως διεύθυνση "¶ννης Μαρίας 320" και ο άλλος ως Θεόφιλος Γεωργίου, απέστειλαν αρμοδίως δύο ανώνυμες καταγγελίες με τις οποίες υποστηρίζεται, σε ασύντακτα και ανορθόγραφα κείμενα (προφανώς σκοπίμως), ότι η σύμβαση του ΕΒΕΔ με τη Ryanair είναι παράνομη και πρέπει να ελεγχθεί.
Οι ανώνυμες αυτές καταγγελίες αποτέλεσαν αφορμή για τη διενέργεια σχετικής έρευνας με αποτέλεσμα να κληθούν για εξηγήσεις μέλη του ΕΒΕΔ από τα οποία ζητήθηκε από την Πταισματοδίκη Ρόδου να προσκομίσουν την 25η Οκτωβρίου 2010 αντίγραφο της αρχικής σύμβασης που έχει υπογραφεί.
Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει ακόμη τελειώσει και όπως όλα δείχνουν οι δικογραφίες θα συσχετισθούν και θα συνεκτιμηθούν.
Όπως έχει αποκαλύψει η "δ" μεταξύ της ΔΕΤΑΠ και της εταιρείας "Αirport Marketing Services Limited", που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει την προώθηση της ιστοσελίδας της Ryanair, υπεγράφη την 3η Φεβρουαρίου 2010 συμφωνητικό για υπηρεσίες μάρκετινγκ.
Με αυτό το συμφωνητικό αποφασίστηκε η αγορά διαφημιστικού χώρου στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας έναντι 232.000 ευρώ το 2010 και 202.000 ευρώ το 2011 και 2012 και ταυτόχρονα η πραγματοποίηση τεσσάρων πτήσεων εβδομαδιαίως της εταιρείας προς Ρόδο και Κω.
Για την επίτευξη της ως άνω συμφωνίας υπήρξε συστηματική συνδρομή του κ. Νικητιάδη ενώ η χρηματοδότηση της εταιρείας προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από μέλη της μειοψηφίας στις τάξεις του ΕΒΕΔ, που έκριναν ότι υποκρύπτει «επιχορήγηση δράσης» που απαγορεύεται για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η «δ» έχει αποκαλύψει ότι σε συναντήσεις που ακολούθησαν μεταξύ επιτελών του ΕΒΕΔ και του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη, αποφασίστηκε η επέκταση του πτητικού προγράμματος της αεροπορικής εταιρείας.
Η πρώτη έγινε στο Υπουργείο Τουρισμού, η δεύτερη στο Athens Plaza την 5η Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της Ryanair κκ Mairead Dooley Byrne και Ken O' Toole και η τρίτη την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Mediterranean.
Στη δεύτερη συνάντηση, όπως κατηγορηματικά δηλώνουν επιτελείς του ΕΒΕΔ, δόθηκαν σαφείς προφορικές δεσμεύσεις προς τους εκπροσώπους της Ryanair από τον Υφυπουργό για την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας για την επέκταση του πτητικού της προγράμματος προς Ρόδο και Κω.
Το τι προηγήθηκε της συναντήσεως στο ξενοδοχείο Mediterranean που οδήγησε στην υπογραφή του διαβόητου πλέον "μνημονίου κατανόησης" μεταξύ των δύο μερών για την επέκταση του πτητικού προγράμματος με την υπόσχεση της αγοράς νέου διαφημιστικού χώρου στην ιστοσελίδα της εταιρείας αξίας 750.000 ευρώ, παραμένει άγνωστο
Από εκεί και πέρα θυμίζουμε ότι την 28η Νοεμβρίου του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα για ενδεχόμενες ενισχύσεις της Ryanair από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Pau-Béarn της Γαλλίας.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η έρευνα αφορά συμβάσεις που έχουν συναφθεί από το Chambre de Commerce et d'Industrie de Pau-Béarn (CCIPB) με τη Ryanair και τη θυγατρική της, Airport Marketing Services Ltd.
verena