Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορία του Μέλλοντος

Δύο όψεις, ένα δίλλημα. Παραθέτουμε σήμερα τις δύο εκδοχές της ιστορίας του μέλλοντος. Αυτά που θα γράψει ο ιστορικός, για τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2011. Τα δύο αποσπάσματα, είναι από το βιβλίο της «ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας», του έτους 2035, και περιήλθαν στην κατοχή μας ύστερα από ενδελεχή έρευνα…

Διαβάστε και αποφασίστε πιο από τα δυο θα επιλέξει ο ιστορικός.
Α’ εκδοχή.
«… το φθινόπωρο του 2011, η οικονομική κατάσταση της χώρας, είχε χειροτερέψει και αυτό παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, των ευρωπαίων ηγετών, αλλά και των  ευρωπαϊκών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.  Τον μήνα Σεπτέμβριο, έναν από τους δύο «κολασμένους μήνες», όπως τους αποκάλεσε ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι ανακοινώσεις εισπρακτικών μέτρων ήταν συνεχείς.  Σχεδόν κάθε εβδομάδα, συνήθως Κυριακή βράδυ, κάποιος κυβερνητικός ανακοίνωνε νέα μέτρα, «χαράτσια», όπως τα αποκαλούσαν οι Έλληνες. Αποκορύφωμα ήταν η επιβολή ειδικού τέλους για την ακίνητη περιουσία, μέτρο που κλήθηκαν να πληρώσουν και οι άνεργοι! Ο ελληνικός λαός, παρά την δυσφορία του δεν προέβη σε κάποια  δυναμική αντίδραση, πέρα των συνηθισμένων αρνητικών τοποθετήσεων στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις. Είναι κοινή εκτίμηση, ότι αν η αντίδραση των ελλήνων, ήταν πιο σαφής, δυναμική και οργανωμένη, η μοίρα της χώρας θα ήταν διαφορετική. Ίσως δε και η μοίρα της Ευρώπης…»

Β’ εκδοχή

«…το φθινόπωρο του 2011, ήταν καθοριστικό για την μοίρα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που ο ελληνικός λαός, με μια πρωτοφανή σε μαζικότητα, ένταση  και αποφασιστικότητα, αντίδραση, αποφάσισε να μην πληρώσει τους φόρους και τα τέλη που επέβαλε η τότε κυβέρνηση. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το ειδικό τέλος ακινήτων, που η κυβέρνηση ήλπιζε να εισπράξει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη, σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού. Οι έλληνες που επί ενάμιση χρόνο, αγόγγυστα δέχονταν τα απανωτά οικονομικά μέτρα της τρόικας, αποφάσισαν να αντιδράσουν. Αρνήθηκαν την πληρωμή των φόρων. Δημιούργησαν σε κάθε δήμο, επιτροπές, οι οποίες συγκέντρωσαν, τα σημειώματα της εφορίας, και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μαζικά, τα κατέθεσαν στις εφορίες. Εκατοντάδες φορτηγά, την ίδια μέρα, ξεφόρτωσαν μπροστά στις εφορίες εκατομμύρια, λογαριασμούς. Η εικόνα έκανε τότε, τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας, τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, και τις διοικήσεις παγκόσμιων οργανισμών. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης κατέρρευσαν κάτω από το βάρος των αντιδράσεων των λαών. Η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού,  είχε ως αποτέλεσμα, να αναθεωρηθούν, οι διαδικασίες δανεισμού, μιας χώρας, οι όροι δανεισμού.  Ήταν η πρώτη φορά, που δόθηκε ένα τόσο ισχυρό μάθημα, στις οικονομικές πρακτικές της εποχής και στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που σάρωναν τους λαούς. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτή ήταν η αρχή εξελίξεων τόσο σε ελληνικό, όσο και ευρωπαϊκό πεδίο…»

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

ΔΙΑΛΕΧΤΕ!

Θύμιος Καλαμούκης
Ελληνοφρένεια