Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Υπέρογκο φέσι στη ΔΕΗ

Ξεπερνά τα 423 εκατομμύρια ευρώ η αξία των λογαριασμών της ΔΕΗ που βρίσκονται σε καθυστέρηση -αυξημένο ποσοστό κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι-, με τις εταιρείες ενέργειας να ασκούν πιέσεις ώστε να δημιουργηθεί "Τειρεσίας" για τους κακοπληρωτές.
Η "μαύρη λίστα" προτείνεται για να προστατεύσει αφενός τους καταναλωτές από τυχόν ανάλγητες πρακτικές των επιχειρήσεων και αφετέρου για να βάλει φρένο στο φαινόμενο των τσαμπατζήδων που εναλλάσσονται μεταξύ των εταιρειών για να γλιτώσουν χρέη.

Στα τέλη του 2010, τα "φέσια" κυμαίνονταν στα 385 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 στα 285 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δηλαδή η αξία των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει αυξηθεί κατά 135 εκατομμύρια ευρώ ή σχεδόν κατά 50%.
Από τα 423 εκατομμύρια ευρώ των οφειλών που δεν έχει εισπράξει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας για τον Ιούλιο, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως επισφαλείς απαιτήσεις.
Αφορούν περίπου 190.000-200.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση) και πρόκειται για λογαριασμούς που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Μεγάλο μέρος του προβλήματος, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", έχει μεταφερθεί πλέον και στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι με την τροπή των πραγμάτων στην οικονομία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες στο μέλλον.
News247