Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Περίλυπος εστίν η ψυχή μου....

Γράφει ο Κώστας Σκανδαλίδης
«Περίλυπος εστίν η ψυχή μου», διαβάζοντας τον τοπικό τύπο: «Απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα στον πρώην Δήμαρχο Ρόδου Γιώργο Γιαννόπουλο, ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση διαχείρισης και κατανομής του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. στους δήμους της περιοχής, του επιβλήθηκε ως εγγύηση το ποσό των euro 20.000 και υποχρεώνεται να δίνει την φυσική του παρουσία κάθε 1η και 15η του μηνός στο Τμήμα Ασφαλείας Ρόδου».
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί ένα διαμάντι της ηθικής και ένα ξεχωριστό αστέρι της σύγχρονης πολιτικής -του οποίου την δόξα πολλοί εζήλωσαν- πάνε τώρα πέντε και πλέον χρόνια που πηγαινοέρχεται από τις ανακριτικές αίθουσες και τα δικαστικά ακροατήρια, τόσο, όσο λίγοι, ακόμη και υπόδικοι του κοινού ποινικού δικαίου, καταβάλλει εγγυήσεις δεσμεύοντας προσωπικούς του λογαριασμούς, πληρώνει νομικούς συμβούλους και προπαντός παραδίδει τον ψυχικό του κόσμο, την τιμή και την υπόληψη του, βορρά στα σύγχρονα παμφάγα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνον. Και όλα αυτά σε βάρος της προσωπικής και της οικογενειακής του γαλήνης και ψυχικής ισορροπίας, καθώς και των εργασιών του αρχιτεκτονικού του γραφείου, αφού επί καθημερινής βάσεως, συνεχώς και αδιαλείπτως, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να συλλέγει, χρόνια τώρα, στοιχεία, προκειμένου να αποδεικνύει κάθε φορά, ότι είναι αθώος και πως τίποτε απ’ όλα όσα κατηγορείται δεν τον αγγίζουν και δεν τον αφορούν.
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί, έστω και για το όποιο χρονικό διάστημα της κάθε εκκρεμοδικίας, αμφισβητείται η ηθική υπόσταση του πολιτικού ανδρός, ενός ανδρός που υπηρέτησε την πόλη του για δώδεκα συναπτά έτη, κατακτώντας το ρεκόρ του μακροβιότερου Δημάρχου της πόλης.
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί όσες κατηγορίες κι αν γίνεται προσπάθεια να του καταλογιστούν, ένα πράγμα είναι απόλυτα βέβαιο. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι προσπορίστηκε ή καταχράστηκε έστω κι ένα euro ή μια δραχμή παλαιότερα από τον δημοτικό κορβανά. Αν το πιστεύει, έστω και ένας πολίτης αυτής της πόλης, ας βγει να το πει.
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί τόσο μακρόβιες δικαστικές διώξεις, κρατούν σε πολιτική ομηρία έναν πολιτικό άνδρα που με τόσο ζήλο και θέρμη υπηρέτησε τα κοινά της πόλης του, αφήνοντας τα δαχτυλικά του αποτυπώματα στον πολιτισμό, στις κοινωνικές υποδομές, στον αθλητισμό και την παιδεία, στις τεχνικές υποδομές και τις μελέτες, σε θεσμούς πρωτόγνωρους, όπως οι πρωτοποριακές ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. και ΠΡΟΤΟΥΡ, κ.λπ., κ.λπ..
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί ο πρωτεργάτης της πανελλαδικότητας και του διεθνισμού της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, ως πρόεδρος των πόλεων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ, τα τελευταία χρόνια τελεί υπό συνεχείς κατηγορίες στην πατρίδα του, που έχουν να κάνουν με την αξιοπρέπεια, το ήθος, την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού ανδρός.
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί αυτός ο υπό συνεχείς κατηγορίες τελών πολιτικός άνδρας, δεν σήκωσε κεφάλι επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια στον Δήμο των Ροδίων, εργαζόμενος επί 12 χρόνια, επί 365 ημέρες τον χρόνο, επί επτά ημέρες την εβδομάδα, επί όλο το 24ωρο σχεδόν καθημερινά, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τα όνειρα και τα οράματά του για την πόλη που τόσο αγάπησε και της δόθηκε ολοκληρωτικά.
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί ο άνθρωπος και φίλος Γιαννόπουλος, για του οποίου την εντιμότητα «βάζουμε και το κεφάλι μας στον τορβά», τώρα ψάχνει να βρει χρήματα για να εγγυηθεί στην Δικαιοσύνη πως δεν θα διαφύγει στο εξωτερικό ως…λαθρομετανάστης (!), όπως και για τον ίδιο λόγο κομματιάζοντας την αξιοπρέπειά του πρέπει να παρουσιάζεται κάθε δεκαπέντε μέρες στο Τμήμα Τάξης της πόλης του, προκειμένου να πιστοποιείται πως δεν «τόσκασε» στην αλλοδαπή, για να αποφύγει τις συνέπειες που τον περιμένουν!
Είναι περίλυπος η ψυχή μου, γιατί όλοι όσοι επιδίωξαν να βρεθεί ο Γιαννόπουλος σ’ αυτή την δεινή θέση, τώρα επιχαίρουν που οι διώξεις του εξακολουθούν να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Κι είναι όλοι εκείνοι που έχουν στέγη είτε σε δημοτικές αρχές, είτε σε κομματικούς μηχανισμούς. Ακόμα και στον ίδιο πολιτικό χώρο με εκείνον του Γιώργου Γιαννόπουλου, ως εσωτερικού τους αντιπάλου. (Φαίνεται πως ο «κανόνας» που εξακολουθεί να ισχύει στον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -αλλά και στους υπόλοιπους πολιτικούς-κομματικούς χώρους- είναι ο εξής απλός: «Όταν το μισό ΠΑ.ΣΟΚ. καθυβρίζεται, το άλλο μισό ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιχαίρει»!)
Αλλά, ο πόνος μου απαλύνεται, όταν μετά την δημοσίευση των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στον Γιώργο Γιαννόπουλο, με έκπληξη και πολλή χαρά διαβάζω στα κοινωνικά ιντερνετικά διαδίκτυα τις απόψεις απλών επώνυμων πολιτών της Ρόδου που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα:
- «Στέρηση εξόδου από την χώρα στον Γιαννόπουλο να επιβάλετε μόνο αν θέλετε να τον κλωνοποιήσετε. Άσχετοι, σαχλαμάρες, επικίνδυνοι». (Θεόδωρος Καραγιάννης)
- «Οι πολίτες δεν θα ηρεμήσουν με λογικές «εξιλαστήριων θυμάτων»…Άλλα χρειάζονται». (Δέσποινα Μπρόκου)
- «…Έχουμε τρελαθεί τελείως σ’ αυτόν τον τόπο!!! Ο κλέψας του κλέψαντος τα τελευταία χρόνια, και ο Γιαννόπουλος είναι ο μεγάλος εγκληματίας που θα το σκάσει στο εξωτερικό;…» (Βασιλική Καρυδάκη)
- «Αναρωτιέμαι μήπως για να ικανοποιηθεί το δημόσιο συναίσθημα -άλλο φρούτο πάλι και αυτό κάτι σαν πολιτικό κόστος μου φέρνει- πρέπει να τον κάψουμε ζωντανό και μετά να του ζητήσουμε συγνώμη!!!!» (Νίκος Μηνάς)
- «Το καταλάβαμε ότι έρχονται εκλογές και πρέπει να φύγουν από την μέση αυτοί που τους ενοχλούν!!!!! Αυτό που δεν κατάλαβαν όμως….είναι ότι εμείς ξέρουμε ποιοι ενοχλούνται από το πολιτικό ον «Γιαννόπουλος»!!!!!! Θα τους περιμένουμε στην γωνιά». (Φωτεινή Μαστροβασίλη)
- «Είναι γνωστό γενικά ότι δεν συνηθίζεται η κριτική των αποφάσεων των δικαστικών αρχών επειδή είναι αποδεκτό ότι εκδίδονται κατά συνείδηση και ελεύθερη βούληση μετά από σε βάθος έλεγχο των πραγματικών στοιχείων σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του κατηγορουμένου. Είναι όμως θεμιτός ο σχολιασμός αυτών των αποφάσεων όταν μάλιστα εκδίδονται στο στάδιο της προδικασίας.
Με αυτήν την έννοια η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την επιβολή των συγκεκριμένων περιοριστικών όρων σε βάρος του πρώην δημάρχου Ρόδου Γ. Γιαννόπουλου προκαλεί δυστυχώς το κοινό αίσθημα περί δικαίου, όχι γιατί παραπέμπει ενώπιον του δικαστηρίου τον πρώην δήμαρχο αλλά γιατί προδιαθέτει για την ενοχή του καθώς τον θεωρεί ύποπτο διαφυγής και ικανό να διαπράξει και άλλα αδικήματα. Είναι όμως έτσι;» («ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»)
- «Θεωρώ υποχρέωση μου να μιλήσω μόνο για τον μακροβιότερο γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ και μακροβιότερο δήμαρχο Ροδίων, τον Γιώργο Γιαννόπουλο που σήμερα αντιμετωπίζει μια ακόμη περιπέτεια. Πιστεύω ότι η σημερινή περιπέτειά του είναι κατάληξη μιας λυσσαλέας δεξιάς πολιτικής που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας. Αυτό που γίνεται είναι ευθεία προσβολή προς όλους μας, θίγει το "όλον ΠΑΣΟΚ" αφού στο πρόσωπο του Γιώργου εκφράζεται αυτό. Σας καλώ να σταθούμε όλοι δίπλα του». (Τέλης Ηρακλείδης)
- «Ανδριάντα έπρεπε να του κάνουν, όχι να τον σέρνουν τόσα χρόνια στα διακαστήρια! Ο π. Δήμαρχος Γιαννόπουλος ανάδειξε τη Ρόδο μας διεθνώς, έδωσε άλλο αέρα στην πόλη, εφάρμοσε πιλοτικά κοινωνικές πολιτικές που αντέγραψαν πολλές πόλεις στην Ελλάδα, υπηρέτησε και υποστήριξε σοβαρά τον πολιτισμό!!! Του αξίζει το λιγότερο, σεβασμός…» (Χαρούλα Γιασιράνη)
- «Ειναι ντροπή για το "σύγχρονο κράτος" μας η ..."απόφαση" για τον Γ. Γιαννόπουλο!!! Οσο κι αν διαφωνούσες μαζί του όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και το .."παραχθέν έργο" κατά την διάρκεια της θητείας του, δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις την "ανωτερότητα του πνεύματος", την οξυδέρκεια, ικανότητα σύλληψης του ουσιαστικού, ...όραμα. Κρίμα που ..."τεχνικές λεπτομέρειες" αμαυρώνουν την ...ποιότητά του!!!» (Δημήτρης Παρασός)
- «Είναι μια απόφαση απαράδεκτη και κατά τη γνώμη μου...Λες και είναι ο μεγαλύτερος απατεώνας της Ρόδου....Μπορεί να διαφωνώ και εγώ σε πολλά με την πολιτική του, γνωρίζω όμως ότι έφυγε φτωχότερος ο ίδιος από τον δήμο...». (Ρένα Βενιανάκη)
- «Ποιός άλλος θα μπορούσε να κάνει την Ρόδο τόπο λατρείας στο εξωτερικό; Αμερικάνος πρόεδρος της Global Heritage Fund μίλησε σε εμένα προσωπικά για τον θαυμασμό του προς τον κ. Γιαννόπουλο!!!! Το πόσο επικοινωνιακός, οραματιστής, λάτρης του κόσμου ήταν…Aυτό πληρώνει τώρα. Από μικροαστούς μαστοράκους της πολιτικής!» (Μαριτάνα Αλακιότου-Ανθοπούλου)
- «Κανονικά ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να είχε πάρει των οματιών του και να φύγει από αυτή τα χώρα…Όχι λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων από τις οποίες δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, αλλά λόγω της απαράδεκτης μεταχείρισής του από αυτό που ονομάζουμε δικαιοσύνη. Άδικα φοβούνται. Ο Γιαννόπουλος ούτε στο Μαρμαρίς ημερήσια εκδρομή δεν είχε σκοπό να πάει…Αλήθεια στην Κάρπαθο του επιτρέπεται να πάει;» (Παρασκευάς Μήτσης)
- «Είναι ντροπή για το κράτος μας η σημερινή απόφαση για το Γ. Γιαννόπουλο τον μεγάλο οραματιστή Δήμαρχο Ρόδου από τη μεταπολίτευση έως τις μέρες μας». (Μίλτος Παγκάς)
- « Γιώργο Γιαννόπουλε προσφέρω ότι μπορώ για να μαζευτούν τα χρήματα της εγγύησης, γιατί όλοι ξέρουμε ότι αν είχες το ιδιωτικό σου γραφείο αντί να μας υπηρετήσεις θα είχες και καταθέσεις. Τώρα αμφιβάλλω ακέραιε χαρακτήρα αν έχεις και τα απαραίτητα…» (Κώστας Σαρρής)
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα κείμενα συμπαράστασης στο διαδίκτυο, που συνεχίζονται και τώρα ακόμα που γράφονται αυτές οι γραμμές, και μαλακώνει ο θυμός και η οργή και ο πόνος της ψυχής και καταθέτω, παρά ταύτα, την εμπιστοσύνη μου στην Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστεύοντας πως σύντομα ο Γιώργος Γιαννόπουλος θα αποδοθεί στην ελληνική κοινωνία έτσι ακριβώς όπως είναι: ένας αμετανόητος αγνός, ρομαντικός, ονειροπόλος, λάτρης και υπηρέτης, τίμιος και φτωχότερος από πριν, πολιτικός άνδρας που η πατρίδα τον έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τώρα που το έλλειμμα των έντιμων πολιτικών ανδρών πληρώνεται βαρύτατα από την μικρή και φτωχή μας Ελλάδα.
Υστερόγραφο: Διαβάζω πως εκδόθηκαν παρόμοιες με εκείνην του Γ. Γιαννόπουλου αποφάσεις για τον Γιάννη Τσιγάρο, πρώην αντιδήμαρχο Ροδίων και τον Αντώνη Γονιδάκη, δημοτικό υπάλληλο. Οι μόνες διαφορές είναι, λέει, στην εγγύηση: Με έκπτωση· 10.000 euro εγγύηση για τον πρώτο, 3.000 euro για τον δεύτερο. Άλλοι δυο επικίνδυνοι φυγάδες για το μακρινό…Πακιστάν! Να μην παραλείψω και τον πρώην Δήμαρχο Καμείρου, Στέφανο Δημητρά, (άλλο ένα διαμάντι της αμέμπτου ηθικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που άφησε το στίγμα του στην περιοχή), στον οποίο απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα. Φαντάζομαι να επιτρέπονται οι καλοκαιρινές διακοπές εκτός Ρόδου.
Κώστας Ε. Σκανδαλίδης