Του Θανάση Καρτερού
Χρόνια και χρόνια και ενώ η οικονομία αναπτυσσόταν, έστω στρεβλά κι ανάποδα, χιλιάδες οφειλέτες του ΙΚΑ και της εφορίας έκαναν πάρτι. Τι τους ήρθε τώρα τους αρμόδιους και αποφάσισαν να γίνουν τόσο σκληροί; Κι αν έχει κάποια λογική η κατάσχεση για όποιον χρωστάει πάνω από 200.000 ευρώ, τι λογική έχει να χώνουν κάποιο δυστυχή στη φυλακή επειδή χρωστάει 5001 ευρώ; Δεν ξέρουν στο κάτω-κάτω ότι λεφτά δεν υπάρχουν;
Και φυσικά το ξέρουν. Αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής είναι εξάλλου η ύφεση, η καχεξία της αγοράς, και η καταστροφή όλο και περισσότερων επιχειρήσεων και οικογενειών. Όπως και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζονται τα χρέη στις εφορίες, και μαζί τους πολλαπλασιάζονται οι υποψήφιοι για τη φυλακή. Χωρίς να φταίνε βέβαια οι εφοριακοί.
Το ξέρουν, αλλά πιάνονται από τα μαλλιά τους. Έχουν ανάγκη να αποσπάσουν έσοδα. Έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να δείξουν στους ανάλγητους επιτηρητές ότι δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, δηλαδή δεν ορρωδούν προ ουδενός, για να αποσπάσουν έσοδα. Ως εκ τούτου φυσικό είναι να καταφεύγουν σε ακραία και εκφοβιστικά μέτρα, όπως ο Κορυδαλλός. Συμπληρώνοντας έτσι την πολιτική τους με τα κατάλληλα μέσα επιβολής.
Μπορεί να πει κανείς ότι καιρός είναι να μπει κάθε κατεργάρης φοροφυγάς στη φυλακή του. Αν όμως αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, γιατί κατεβάζει το όριο στα πέντε χιλιάδες ευρώ; Όταν τα στοιχεία λένε ότι από τα ληξιπρόθεσμα 41 δισ. τα 37 τα οφείλουν μόλις 14.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα; Μια απλή διαίρεση αρκεί για να γεννηθεί το ερώτημα: Δεν είναι πιο λογικό να περάσουν χειροπέδες σʼ αυτούς, αντί να σέρνουν στη φυλακή για 5001 ευρώ τον κάθε φουκαρά;
Στη σημερινή Ελλάδα όμως πρέπει να υποψιάζεσαι το χειρότερο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι πάλι θα την πληρώσουν οι μικροί, γιατί οι χειροπέδες είναι στα μέτρα τους και όχι για μεγάλες χερούκλες…
Η ΑΥΓΗ