Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Βροχή οι αιτήσεις για το άρθρο 99

Μια προσωρινή ανάσα αναζητούν χιλιάδες επαγγελματίες προκειμένου να ανακόψουν την κατηφορική πορεία των επιχειρήσεων τους. Εκατοντάδες επιχειρηματίες αναζητούν μια μικρή πίστωση χρόνου στις διατάξεις που πτωχευτικού νόμου αφού σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο στην Αττική καθημερινά, περισσότερα από 40 πινάκια στα Δικαστήρια Ευελπίδων αφορούν σε αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Εκτός από τα μεγάλα ονόματα που συνήθως τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, τη διαδικασία επιλέγουν κυρίως επιχειρήσεις που τα χρέη τους προσεγγίζουν περί τα 500.000 ευρώ και έχουν ήδη αρχίσει προσημειώσεις και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Μέσα από την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 που προβλέπει πάγωμα χρεών, αυτό που ουσιαστικά επιχειρούν είναι να «αγοράσουν» λίγο πολύτιμο χρόνο ώστε να μην χάσουν τις επιχειρήσεις τους.
Αυτοί που προσφεύγουν στο μέτρο ανήκουν στην κατηγορία της μεταποίησης αλλά και στον κλάδο των κατασκευών και είναι κατά κύριο λόγο βιοτέχνες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μέχρι πρότινος ανθούσαν οικονομικά διατηρώντας ακόμη και 30 θέσεις εργασίας. Σήμερα και υπό την απειλή της οικονομικής καταστροφής, επιλέγουν να ενταχθούν στο άρθρο 99 ειδικού νόμου που κλείνει το δρόμο σε πιστωτές και τράπεζες για ένα περίπου χρόνο, ώστε και αυτοί από την πλευρά τους να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα από μία «νεκρή» αγορά.
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς η οικονομική κρίση στην πραγματική οικονομία ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε επιχειρήσεις που μέχρι πριν δύο χρόνια απασχολούσαν 10 και 20 άτομα προσωπικό και σήμερα έχουν αναγκαστεί να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των εργαζομένων. Πρόκειται για τους επαγγελματίες που καθημερινά αιμορραγούν στα γκισέ των τραπεζών την ώρα που οι στρόφιγγες της δανειοδότησης έχουν κλείσει και «σκάνε» παντού ακάλυπτες επιταγές.
Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται ένα νέο μεγάλο μπαράζ από λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού ο τζίρος ήδη έχει μειωθεί κατά 40%.
Οι περισσότεροι επαγγελματοβιοτέχνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τζίρο τους αφού παραδέχονται ότι οι εξελίξεις έχουν ήδη επηρεάσει αρκετά τα οικονομικά τους μεγέθη.
greek-radar.gr