Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

«Η Ελλάδα από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη»


Οι τίτλοι είναι εύγλωττοι: «Αυτή την εβδομάδα διακυβεύεται η αξιοπιστία της ευρωζώνης», «Τράπεζες: Το πραγματικό τεστ αντοχής είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη», «Ελλάδα, μα τι κάνουν οι πυροσβέστες;», «Η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα: από τη Χάρυβδη στη Σκύλλα».
Σε πολιτικό επίπεδο, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται από δηλώσεις της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου, υπουργού Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού LCI. Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Γαλλία «ελπίζει» να υιοθετηθεί το υπό συζήτηση νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας κατά την έκτακτη σύνοδο. «Ελπίζουμε να υιοθετηθεί ένα σχέδιο και από αυτήν την άποψη οι δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ ότι επιθυμεί να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο την Πέμπτη και να καταλήξει η σύνοδος σε αποφάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Β. Πεκρές επισήμανε ότι η Γαλλία από την αρχή πρωτοστατεί στη μάχη για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και τη διάσωση της Ελλάδας. «Το μόνο θέμα που απομένει να αποσαφηνιστεί στο νέο σχέδιο για την Ελλάδα αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, συμμετοχή η οποία είναι φυσιολογική και δίκαιη γιατί πρέπει όλοι να καταβάλουν προσπάθειες.
»Σχετικά με αυτό το θέμα μελετάμε όλα τα στοιχεία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να υπάρξει αντίκτυπος για τη σταθερότητα του ευρώ, δηλαδή χωρίς να χάσει η ευρωζώνη την ελκυστικότητά της για τους επενδυτές. Πρόκειται για μια περίπλοκη και δύσκολη εξίσωση, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης ότι θα βρουν λύση. Για ποιο λόγο; Γιατί από την αρχή της κρίσης κάθε φορά που η Ευρώπη βρέθηκε σε αδιέξοδο, μπόρεσε με τα δικά της μέσα να αποδειχθεί αλληλέγγυα και να βρει τις λύσεις».
Οίκοι αξιολόγησης
Σχετικά με το ρόλο των οίκων αξιολόγησης η εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μεγαλύτερη ρύθμιση, καθώς δεν θα πρέπει να επιδεινώνεται η κατάσταση χωρών που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάταξης των δημόσιων οικονομικών τους».
Η Μαρτίν Ομπρί, υποψήφια στις προκριματικές του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές του 2012, υπογράφει στην εφημερίδα «Liberation» άρθρο γνώμης με τίτλο «Πρέπει να διασωθεί η Ελλάδα για να διασωθεί η Ευρώπη».
Απορρίπτοντας κάθε ιδέα εγκατάλειψης της Ελλάδας, κατακρίνει τη συμπεριφορά της Ευρώπης ως προς την ελληνική κρίση, επισημαίνοντας ότι ήταν «υπερβολικά αργή, διστακτική, βίαιη». Θεωρεί ότι «κανείς Ευρωπαίος δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι οι φίλοι μας οι Ελληνες θα υποστούν ό,τι βίωσαν οι Αργεντίνοι το 2001» και τονίζει, «δεν είναι πλέον ζήτημα λιτότητας, ύφεσης ούτε οικονομίας, αλλά όρων επιβίωσης ενός λαού.
Η ανοχή μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας θα σήμαινε να βυθιστεί ο κόσμος σε μια κρίση πολύ σοβαρότερη απ' ό,τι το 2008, διότι τότε τα κράτη δεν θα μπορούσαν πλέον να παρέμβουν από μόνα τους για να αποτρέψουν το χειρότερο».
Η Μαρτίν Ομπρί προτείνει σειρά μέτρων για να περιοριστεί η μετάδοση και να επιτραπεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να χρηματοδοτηθούν.
Με τίτλο «Οι πολιτικοί παραιτήθηκαν απέναντι στους τεχνοκράτες» η «Liberation» δημοσιεύει συνέντευξη του Ματιέ Πιγκάς. Ο συνδιευθυντής της τράπεζας Lazard επικρίνει την «ανευθυνότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» και υπερασπίζεται την ανάγκη για περισσότερο φεντεραλισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι «η επείγουσα ανάγκη για την Ε.Ε. είναι πρωτίστως η διάσωση της Ελλάδας. Η θεραπεία που της επιβλήθηκε είναι αυτοκτονική για τη χώρα και εγκληματική για την Ευρώπη. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η έκρηξη της ευρωζώνης εάν μία χώρα-μέλος έβγαινε από το ευρώ με δική της βούληση ή από εξαναγκασμό».
enet.gr