Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ποιο ήταν το deal breaker που προκάλεσε την αποχώρηση της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες

brussels-group-620x320Σύμφωνα με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άλλη, φαίνεται πως το σημείο στο οποίο τορπιλίστηκε η κουβέντα ήταν η κάθετη επιμονή των εταίρων για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα κατά 2 δις ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!


«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ. Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Η φράση κλειδί στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι με τις προτάσεις της η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει πλήρως το δημοσιονομικό κενό. Συνεπώς οποιαδήποτε περαιτέρω διεκδίκηση από την άλλη πλευρά θα έπρεπε να αιτιολογείται αντίστοιχα.

Όμως στην άλλη ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία τέτοια αιτιολόγηση.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. Αυτό που γίνεται εύλογα κατανοητό είναι ότι απλώς δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς δανειστών να συμφωνηθεί κάτι το οποίο να επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει έστω λίγο.

Γιατί σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτό, 2δις περικοπές το χρόνο, σημαίνει ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ μέτρα κόστους 2 δις. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ξεκάθαρα την ομαδική αυτοκτονία των Ελλήνων.



Κωνσταντίνος Μπαλτάς
rizopoulospost.com