Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Τον Οκτώβριο η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

H Ελλάδα στις προτάσεις προς τους θεσμούς κάνει σαφές, ότι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που έχει μειωμένους κατά 30% όλους τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θα ισχύσει...


...από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και όχι από την ψήφιση των σχετικών Νόμων.
Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους υπόλοιπους συντελεστές ΦΠΑ, όταν υπάρξει τελική συμφωνία.

Επιμένει για 3 συντελεστές ΦΠΑ η Ελλάδα

- Έναν υπερμειωμένο 6%, που θα υπάγονται τα φάρμακα, από 6,5% σήμερα και κάποια βασικά είδη διατροφής, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα πάνε σε υψηλότερο.

- Έναν μειωμένο συντελεστή 11%. Σε αυτόν θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς, αφού όλα αυτά σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Αντιθέτως τα ξενοδοχεία ανεβαίνουν στο 11% από το 6,5% σήμερα.

- Και έναν βασικός συντελεστή που θα παραμείνει στο 23% και μεταφέρονται σε αυτόν από το 13% που είναι σήμερα, Κόμιστρα ταξί, Αναψυκτικά, Εμφιαλωμένο νερό, Καφές, Χυμοί, Επισκευές, Ιδιωτικές κλινικές, Κινηματογράφοι, Λουλούδια. Με τον ίδιο ΦΠΑ 23% θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται: Ακίνητα, Καύσιμα, Αυτοκίνητα, Λογαριασμοί τηλεφωνίας, Ρούχα- παπούτσια, Τσιγάρα, Οινοπνευματώδη, Ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, Έπιπλα- Οικιακός εξοπλισμός, Απορρυπαντικά- πλαστικά, Λιπάσματα, Είδη υγιεινής, Γυμναστήρια, Κομμωτήρια, Συνεργεία κ.λ.π.



Πηγή: antena.gr