Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Λευτέρης Κεχαγιόγλου: Μήπως πρέπει το ΕΣΠΑ να το χειριστεί η Τήλος και όχι η Αθήνα;;;

Η πατρίδα μας χρωστά περίπου στα 15-20 δις το χρόνο στους δανειστές. Όσα δηλαδή είναι το ΕΣΠΑ 7 χρονών πρέπει να το δίνει σε χρέη κάθε χρόνο.
Αν υποθέσουμε ότι το ΕΣΠΑ μαζί με το ΠΔΕ μοιράζει κάθε χρόνο 3-7 δις περίπου τότε μας λείπουν άλλα τόσα για να έρθουμε ισα καράβια ισα πανιά.
Εκτός και εάν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του ΕΣΠΑ και φέρει περισσότερα έσοδα. Αυτό μπορεί να γίνει;



Ναι μπορεί. Οι μεταφορές και τα δίκτυα είναι ένας τρόπος, η επιθετική τουριστική πολιτική με αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, είναι άλλες δυο λύσεις.

Λύση επίσης είναι η θωράκιση και ανάπτυξη της περιφερειακής πολιτικής (νησιά και ορεινοί όγκοι), η υγεία, παιδεία, ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, έρευνα κλπ..
Εδω είναι που αρχίζει το ωραίο… υπάρχουν κάποιες λύσεις πού ορισμένοι διαχειριστές χρημάτων – κατά το παρελθόν τουλάχιστον- τις φοβόντουσαν όπως ο διάολος το λιβάνι και εξηγούμε.
Ορισμένες χρηματοδοτήσεις έχουν υπαχθεί στις κατά προτεραιότητα και κει η κουτάλα ανακατεύετε καλά (καταλαβαίνεται τι εννοώ… βλ.λ. τσιμέντα).

Το να βλέπεις όμως Υπουργό Αιγαίου να δίνει χρήματα σε νησί για να αλλάξει δημαρχιακό μέγαρο και όχι για να λύσει το ακτοπλοϊκό της πρόβλημα, ε τότε εδώ έχουμε πρόβλημα…
Τον ξεπερνάμε τον ακατανόμαστο, όπως τον αφισοκόλλησε ο Τάσος Αλιφέρης και πάμε στο παράδειγμα της Τήλου… με 2 εκατ ευρώ ένα νησί υπερπολαπλασίασε το μόνιμο πληθυσμό του νησιού, ανέβασε το κατακεφαλή εισόδημα των νησιωτών, έδωσε αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες του νησιού και προσέλκυσε περισσότερους από 200.000 τουρίστες/ διανυκτερεύσεις με τσάρτερ, πού σημαίνει αποκλειστικά επισκέπτες του εξωτερικού για την Τήλο.

Αν υποθέσουμε ότι ο κάθε επισκέπτης της Τήλου αφήνει μέσο όρο στο νησί περίπου 700 ευρώ (είναι επισκέπτης εβδομάδας) τότε η Τήλος συνεισφέρει με υπερδιπλάσιο του μέσου όρου συνάλλαγμα σε όλη την Ελλάδα.
Αλλά ας δούμε και κάτι άλλο: 700 Τηλιακοί φέρνουν περισσότερους από 200.000 τουρίστες. Άρα 285 τουρίστες/διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο. Στο σύνολο της χώρας το νούμερο είναι περίπου 14.000.000 τουρίστες επί 5 νύκτες μέσο όρο δια 10.000.000 Έλληνες ίσον με 7 νύκτες/ τουρίστα ανά Έλληνα πολίτη. Να το δούμε και αλλιώς: 1,4 τουρίστες ανά Έλληνα και 30 τουρίστες ανά κάθε Tηλιακό..

Τελικά η Τήλος πουλά καλύτερα από την Ακρόπολη;

Το κλειδί της επιτυχίας;
1.      Όλο το νησί μια γροθιά, Χαμογελαστοί κάτοικοι γλεντζέδες , άνθρωποι πού αγαπούν τον άνθρωπο πραγματικά και ανόθευτα..
2.      Λύση του ακτοπλοϊκού με έμφαση στον επισκέπτη του νησιού, κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με τίποτα από τα άλλα πλοία.
3.      Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, σεβασμός και φροντίδα στο φυσικό περιβάλλον, Καλές υπηρεσίες ποιοτικές στον επισκέπτη.
 Και έρχεται σήμερα η πολιτεία, η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ εξουσία και λέει: δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας βοηθήσω…. Ρε μήπως πρέπει το ΕΣΠΑ να το χειριστεί το ΔΣ της Τήλου και όχι το Αθηναϊκό κράτος;;;



Πηγή: Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών