Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

5ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης, Τήλος, από 04 έως 08 Ιουλίου 2015

Το Συνέδριο Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης στην Τήλο, που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα τον Ιούλιο του 2011, διεξάγεται και πάλι, για πέμπτη συνεχή χρονιά.  Όλα αυτά τα χρόνια, οι επισκέψεις μιας διεθνούς ομάδας φιλοσόφων της παιδείας (με σταθερές παρουσίες αλλά και νέες συμμετοχές) έκτισαν για τους περισσότερους από...


...τους συμμετέχοντες μια σχέση μεγάλης αγάπης και εκτίμησης για την Τήλο.
Πολλοί συμμέτοχοι έχουν γίνει πια οικεία πρόσωπα στο νησί, ένιωσαν και νιώθουν καλοδεχούμενοι από την πρώτη στιγμή και αποτελούν ‘πρεσβευτές’ της ομορφιάς και φιλοξενίας της Τήλου στις χώρες τους και αλλού. Το Συνέδριο αντιμετώπισε (και αντιμετωπίζει) τις γνωστές δυσκολίες υποδομής (κυρίως μετακίνησης). Υπήρξαν φορές που έμοιαζε να ‘συνωμοτεί το σύμπαν’ σε δυσχέρειες σχεδόν ανυπέρβλητες που επηρέαζαν ακόμη και την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Σε πείσμα των καιρών (κυριολεκτικά και μεταφορικά), το όλο εγχείρημα άντεξε και, τολμώ να πω, άνθισε. Φέτος, θα έχουμε 31 συμμετοχές (ο μεγαλύτερος αριθμός μας ως τώρα). Κάποιοι σύνεδροι - κατά το πάγιο πρότυπο του Συνεδρίου που του δίνει και μια διεθνή πρωτοτυπία - θα έχουν και τις οικογένειες ή τους φίλους τους μαζί, φέρνοντας κοντά την ακαδημαϊκή δράση και τις πιο ανθρώπινες και καθημερινές πτυχές της ζωής του ερευνητή. Και φέτος έχουμε μια μεγάλη ποικιλία εκπροσώπησης χωρών (ίσως τη μεγαλύτερη από ποτέ): μια συμμέτοχος μας έρχεται από Καναδά, ένας σύνεδρος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας άλλος από τη Βραζιλία, άλλος από την Κολομβία, μια σύνεδρος από ΗΠΑ. Υπάρχουν Σουηδοί, Νορβηγοί, Βρετανοί, Πολωνοί, δυο Ισπανίδες, κλπ.
Και βέβαια, εκπροσωπείται και πάλι σταθερά η Κύπρος και η Ελλάδα, καθώς και η Σλοβενία. Για άλλη μια φορά, η διοργάνωση οφείλει ευχαριστίες σε όλη την Τήλο και τις αρχές της, αλλά και στη Βρετανική Εταιρεία Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης που στηρίζει αυτήν την ακαδημαϊκή πρωτοβουλία διαχρονικά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες χρωστάει το Συνέδριο στη Νορβηγίδα καθηγήτρια Torill Strand, που ανέλαβε μεγάλο οργανωτικό φορτίο και το έφερε σε πέρας υποδειγματικά.
Θα ήθελα, όμως, να κλείσω αυτό το σημείωμα με δυο λόγια μνήμης για έναν υπέροχο άνθρωπο που η Τήλος έχασε πρόσφατα, την αγαπημένη μας Καθολική. Ως διοργανώτρια αλλά και ως στενή συγγενής της, αισθάνθηκα όλα αυτά τα χρόνια τη σταθερή της στήριξη και πίστη στο Συνέδριο. Το ενθάρρυνε ως αρχική, πρώτη ιδέα, το αγκάλιασε ως πραγματοποιημένο εγχείρημα και εμψύχωσε τη διοργανώτρια στις δυσκολίες χωρίς ποτέ να τις υποτιμήσει. Το σημείωμα αυτό είναι αναγνώριση οφειλής και μνεία στην αγαπημένη Καθολική και σε όλους τους ‘απόντες’ Τηλιακούς που θα είναι πάντα παρόντες στην καρδιά μας.  


Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,
Δρ Μαριάννα Παπαστεφάνου
Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης  Πανεπιστημίου Κύπρου