Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Αλλαγή Κλίματος…ξαφνικά, όλα δείχνουν συμφωνία

Το κλίμα έχει αλλάξει τις τελευταίες ώρες, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Υπάρχουν πληροφορίες για βήματα προς τα εμπρός, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Το σενάριο του Bloomberg περί κλιμακωτής συμφωνίας, θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο

Από το αδιέξοδο σε… συμφωνία οδηγεί ξαφνικά (;) το μπαράζ των μηνυμάτων που εκπέμπουν οι πιστωτές από τις Βρυξέλλες, όπου τις τελευταίες ώρες καταγράφεται ριζική αλαγή κλίματος.

«Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υοθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ. Η τριμερής, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους και μετά από ολοήμερο θρίλερ διαρροών και διαψεύσεων, «κλείδωσε» για τις 10 απόψε το βράδυ.
Η συνάντηση θα γίνει εν μέσω νέου γύρου διαρριών και δημοσιευμάτων που φέρουν την Ανγκελα Μέρκελ έτοιμη να προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα «κλιμακωτή συμφωνία». Η πρόταση, όπως μετέδωσε το Blooberg θα ζητά ως αντάλλαγμα από την Ελλάδα «τουλάχιστον μία μεγάλη μεταρρύθμιση» που δεν θα είναι το ασφαλιστικό.

Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

Πιο αναλυτικά, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τα περί αποδοχής πλεονάσματος στο 1% για το 2015. Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητά παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες.

Ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA  στα 83 δις ευρώ από τα 80,7 δις. Με την απόφαση αυτή το «μαξιλάρι» ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης:

– Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016 που λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ

– Ανταλλαγή χρέους της ΕΚΤ με τον ΕΣΜ

– Μεταφορά των ομολόγων ύψους 27 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM πέραν της χρήσης των 10,9 δις ευρώ  που προορίζονται για το ΤΧΣ

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, οπότε και υπάρχει ορίζοντας συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, πριν τη λήξη του προγράμματος στις 30/6.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες κάνουν λόγο για τάση κάλυψης της απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ο περί ου ο λόγος Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει ότι «όταν θα φύγουμε θα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».


Πηγή: alexiptoto.com