Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Η νησιωτικότιτα εδώ και...αλλού

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝησιωτικότηταΗ Πολιτεία

...Είναι υποχρέωσή της να θωρακίσει τα νησιά δίνοντας κίνητρα στους καθηγητές που παίζουν τον πρώτο ρόλο στη νησιωτική Παιδεία - όχι μόνο να αφουγκραστεί την αγωνία τους, αλλά να τους ενισχύσει γενναία.
Αυτά που λένε οι ιθύνοντες για τεράστιο κόστος στην καθημερινή συγκοινωνία είναι φούμαρα. Ανάγκη πάσα να φτιάξει το «Μετρό του Αιγαίου», γρήγορα, φτηνά και αξιόπλοα πλοιάρια, που θα μεταφέρουν καθημερινά ανθρώπους, αγαθά αλλά και ιδέες και πολιτισμό στο μοναδικής ομορφιάς νησιωτικό αιγαιακό σύμπλεγμα. Καλά πλοία, τώρα, αλλά και καλά λιμάνια! Ή, μήπως, η Πολιτεία μας είναι όμηρη των ακτοπλοϊκών εταιρειών; Θα ήταν κρίμα και ντροπή (λέμε τώρα...)"

Το παραπάνω κείμενο το "δανείζομαι"  από τον Γιώργο Σταματόπουλο - δημοσιογράφο. Το έγραψε στην Ελευθεροτυπία με αφορμή ένα εκπαιδευτικό συνέδριο το 2010
Οποιαδήποτε ομοιότητα με την σημερινή κατάσταση στην Τήλο, είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα...
 Άλλωστε είναι φανερό ότι αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν πια! Η πολιτεία έχει κάνει το χρέος της.

Και συνεχίζει... 

"Η νησιωτικότητα αλλού

...Στα άλλα νησιωτικά συμπλέγματα της Ε.Ε. η πολιτική των χωρών δεν είναι αυτή της αδιαφορίας, όπως συμβαίνει εδώ. Τα παιδιά των περιοχών αυτών εισάγονται άνευ εξετάσεων στα πανεπιστήμια, με την προϋπόθεση ότι θα πάρουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος μόνον αν δουλέψουν τα (οριζόμενα από νόμο) χρόνια στον τόπο τους.
Οι εκπαιδευτικοί εκεί διορίζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχολεία είναι ολοήμερα, ανοιχτά στους γονείς, οι μαθητές ανταλλάσσουν επισκέψεις με συμμαθητές που κατάγονται από ισόμορφες με τις δικές τους αλλοεθνείς περιοχές. Οι ορίζοντες διευρύνονται - το τοπικό γίνεται ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Η τοπικότητα δεν επαναπαύεται στο τζατζίκι και στον τσολιά-καρικατούρα έχει δική της ιστορία, δική της οικονομία, δικό της πολιτισμό..."

Σε αυτό το απόσπασμα μην ψάχνετε να βρείτε ομοιότητες με εμάς, δεν υπάρχουν ούτε καν συμπτωματικές! 



Ακάλυπτος