Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η δικαίωση Θεοχάρη μeτά θάνατον του… taxis

Όταν απομάκρυναν με διαδικασίες εξπρές και ως αποδιοπομπαίο τράγο -πριν την ώρα του τον Θεοχάρη- από τη ΓΓΕ, αναρωτιόσασταν γιατί θρηνούσαμε για την καρατόμηση του φορομπήχτη. Το αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις φέτος δικαιολογεί τον θρήνο μας:
το σύστημα που υπολειτουργούσε και πάθαινε απανωτά collapsus, συν οι εγκύκλιοι που έβγαιναν με καθυστέρηση και άφηναν μηδενικό χρόνο εφαρμογής τους (πχ για τις διορθωτικές), συν το πρόωρο (8 ώρες πριν τη νόμιμη λήξη της προθεσμίας) κλείσιμο της εφαρμογής taxisnet, έχουν ρίξει λογιστές και φορολογούμενους στα ψυχοφάρμακα. Σημειωτέον ότι η γενική γραμματεία εσόδων έβγαζε ανακοινώσεις τύπου να μπαίνετε μεταμεσονύκτιες ώρες (με τα φώτα νυσταμένα και βαριά) στην εφαρμογή γιατί τότε δεν έχει κίνηση και θα δουλεύετε καλύτερα, λέτε και λίγο τρέξιμο έχουν οι φοροτεχνικοί όλη μέρα και τους περισσεύει χρόνος για περιήγηση στο taxis το βράδυ.
Έχουμε, λοιπόν, μία κρατική πλατφόρμα που δε λειτουργεί ή υπολειτουργεί, κλείνει όχι την ώρα που ο νόμος ορίζει αλλά την ώρα που αυτή αποφασίζει και γενικώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους φορολογούμενους που προς καλύτερη εξυπηρέτησή τους, υποτίθεται, φτιάχτηκε. Ο Θεοχάρης στις περιπτώσεις αυτές (έδινε την εντύπωση, τουλάχιστον ότι) έκοβε το σβέρκο του να είναι το taxis λειτουργικό, το έκλεινε στην ώρα του, αν και αυστηρός με τις παρατάσεις πάντως τις έδινε εφόσον το πρόβλημα εντοπιζόταν στην πλευρά του. Ο λόγος που τον κλάψαμε είναι ότι φαινόταν, σε θέματα εύρυθμης λειτουργίας και εξυπηρέτησης, να αντιμετωπίζει τους φορολογούμενους ως αξιοπρεπείς συμπολίτες και όχι ως μωρές παρθένες που τους αξίζει να μείνουν εκτός του προβληματικού νυμφώνα.

Χθες, παρά την κρατική ευθύνη στα προβλήματα του taxis, η νέα γγε που την παρουσιάζατε ως καταπληκτική βάσει βιογραφικού, διέψευσε τις πληροφορίες για παράταση που ερχόντουσαν από το υπουργείο οικονομικών, γιατί έτσι. Μα έκλεισε πριν την ώρα της η πλατφόρμα. Μα έπεφτε το σύστημα. Μα οι πολίτες υπέβαλαν δηλώσεις αλλά δεν μπορούσατε να τις δεχτείτε. Μα δεν θα χάσει το κύρος του (χα χα) το κράτος δίνοντας 3 μέρες παράταση. Σκορδοκαήλα της vol i. Οι λογιστές έκαναν χθες διαμαρτυρία έξω από το υποικ. Σκορδοκαήλα της vol ii. Τα πρόστιμα που θα πληρώσουν όσοι αν και προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν δήλωση είναι στο θεό. Σκορδοκαήλα της vol iii.

Ώρα λοιπόν για εύσημα στον Θεοχάρη. Όχι γιατί ήταν άγιος, τέλειος, μοναδικά αποτελεσματικός, αλάνθαστος, φιλολαϊκός -γιατί δεν ήταν. Απλά γιατί ήταν στο μέτρο του δυνατού υπεύθυνος, στο μέτρο του δυνατού λογικός, στο μέτρο του δυνατού ανθρώπινος. Και γιατί αντιμετώπιζε στο μέτρο του δυνατού τον φορολογούμενο του νεο-οθωμανικού μας κράτους ως πολίτη και όχι ως ιθαγενή υπήκοο που θα πληρώσει και θα πει και ένα τραγούδι (της τάβλας. Κλαψιάρικο και πένθιμο. Τραγούδι πάντως).

rizopoulospost