Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Τήλο

Την ίδια ώρα που στο νησί της Ρόδου, με αιτιολογία τον τουρισμό και την εικόνα του νησιού, οι τοπικοί άρχοντες στην πλειοψηφία τους “ξορκίζουν” το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και διαμηνύουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν, ούτε και να υποδείξουν χώρο γι αυτό, η Τήλος κάνει για μια ακόμη φορά τη διαφορά. Στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων ξεκίνησε ήδη η διαδικασία διαμόρφωσης ενός τέτοιου κέντρου που θα δώσει τη δυνατότητα της ανθρώπινης και αξιοπρεπούς υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, για τα πρώτα 24ωρα της άφιξής τους.
Η Τήλος, όπως άλλωστε και τα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, στην πλειοψηφίας τους πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο 15θήμερο αποβιβάστηκαν στα νησιά περί τους 600 παράνομους μετανάστες, γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν να εθελοτυφλεί. Εξάλλου, η ανυπαρξία δομής υποδοχής τους, παράλληλα με την προσπάθεια των αρχών, κυρίως της Ρόδου, να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί για να μην χαλάσουν την τουριστική βιτρίνα του νησιού, έχει φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού το φως της δημοσιότητας βλέπουν κατά καιρούς εικόνες με ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που δεν τιμούν κανέναν.

Η Τήλος  ήρθε για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το πρόβλημα, αφού τις τελευταίες μέρες, μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών εγκαταλείφθηκε στα βράχια του νησιού, μεταξύ τους και μικρά παιδιά. Ωστόσο, Δήμος και κάτοικοι έδειξαν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Πανελλαδικές διαστάσεις έλαβε η φιλοξενία που τους επεφύλαξε η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά, η οποία έγινε τελικά η “παραφωνία” ανάμεσα σε όσους εθελοτυφλούν ή δηλώνουν απροθυμία να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην ανθρωπιστική του διάσταση.

Πέραν της φιλοξενίας που έτυχαν οι άνθρωποι αυτοί στην Τήλο, την οποία ανταπέδωσαν με δάκρυα ευγνωμοσύνης και συγκίνησης όταν έφυγαν από το νησί, υπάρχει συνέχεια με την απόφαση της δημάρχου να δημιουργηθεί στο νησί Κέντρο υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, ώστε αυτό που συνέβη πριν λίγες μέρες, να πάρει μια πιο οργανωμένη μορφή.

Την βούλησή της αυτή έκανε γνωστή και στον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, όπου εξετάστηκε το θέμα.
Σε σύσκεψη εξάλλου που έγινε στη Τήλο την Τετάρτη, με τη συμμετοχή φορέων του νησιού και της εκκλησίας, βρέθηκε ο χώρος για τη δημιουργία του κέντρου. Πρόκειται για ένα παλιό στρατόπεδο στη περιοχή Λιβάδια το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα, για την προσωρινή παραμονή των μεταναστών.

Το ακίνητο βρίσκεται στην ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και ζητήθηκε η παραχώρησή του στον Δήμο Τήλου, ενώ ήδη έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης να διαθέσει 20.000 ευρώ για την διαμόρφωση των χώρων.


grafida.net